Tri decenije od najvećeg uspjeha FK Borac

0
Možda i najslavnije stranice istorije FK Borac ispisane su na sutrašnji dan kada ce klub iz Platonove ulice proslaviti 30 godina od osvajanje Kupa Maršala Tita. Te 1988. Borac je kao drugoligaš savladao favorizovanu Crvenu zvezdu u finalu igranom u Beogradu.

Prošlo je 30 godina od tog 11. maja kada je Borac na stadionu JNA slavio golom je Senada Lupića. Bilo je to jedno od najvećih sportskih iznenađenja tog vremena, jer je Zvezda važila za velikog favorita, dok je Borac bio drugoligaš. Utakmica ce biti zapamćena i po tome da je golman Borca Slobodan Karalić odbranio penal Draganu Stojkoviću Piksiju. Ostaće zauvijek zapisano u istoriji Borca i Banjaluke, da su u tom finalu nastupili: Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (Šijaković), Matejić, Beširević, Popovic i Lupić (Lemić), a pod trenerskom palicom Husnije Fazlića. Na žalost iz tog perioda među živima više nisu golman Karalić i tadašnji direktor Milorad Slavnić.

“Ne mogu da vjerujem da je već prošlo 30 godina. Presrećan sam što ćemo svi zajedno da proslavimo ovaj vrijedan jubilej. Borac je uvijek bio i uvijek će biti veliki klub. Želim klubu da postigne još bolje rezultate nego do sada” rekao je Mesud Mulaomerović, tadašnji predsjednik kluba.

Kapitensku traku u tom meču nosio je Damir Špica koji je bio ujedno i prvi fudbaler koji je podigao pehar.

“Ta utakmica je bila veliki izazov za nas. Igrali smo zajedno pet godina i u dušu smo se poznavali. Osvajanje pehara bila je kruna te generacije”, izjavio je Špica.

Proslava osvajanja pehara počeće u 18:45 časova što je ujedno i trenutak kada je završena utakmica u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime