Selidba u EU i bijela kuga pustoše škole

0

Banjaluka, Prijedor, Mostar – Godinama osnovne škole u BiH bilježe rapidan pad broja upisanih učenika, a uzroci tome, kako kažu direktori obrazovnih ustanova, su sve prisutniji trend iseljavanja naših građana na privremeni rad u Evropsku uniju i pad nataliteta.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u školskoj 2017/2018. godini u BiH, u 1.817 osnovnih škola upisano je 282.614 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 5.115 učenika.

“U ovoj školskoj godini u prve razrede upisana su 31.182 učenika, što je u odnosu na prošlu školsku godinu manje za četiri odsto”, kazali su iz Agencije.

Stevica Đogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, kazao je za “Nezavisne” da je, nažalost, i ove školske godine upisan manji broj učenika, a najčešći razlog je to što veliki broj đaka odlazi zbog toga što cijele porodice idu u inostranstvo.

“U zadnje vrijeme dešava se da za jedan dan po četiri učenika najave odlazak iz jedne škole zbog toga što se sele u inostranstvo”, kazao je Đogazović i dodao da nekoliko područnih škola na teritoriji Prijedora koje su imale po tri odjeljenja sada nema nijednog upisanog učenika.

“Manji broj djece izazvaće i veliki problem u samom nastavnom procesu, odnosno to utiče i na broj nastavnog osoblja i na njihovu potrebnu normu”, kazao je Đogazović.

Da u školske klupe u Brčkom svake godine sjedne manje đaka, kaže i Mara Matkić, šef Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

“U svih 15 osnovnih škola u Brčko distriktu upisan je 661 učenik ove godine, a prošle godine to je bilo 614, dok smo prije deset godina imali i do 1.000 upisanih učenika”, kazala je Matkićeva.

“Godinama imamo stagnaciju u brojnosti stanovništva, a u zadnje vrijeme veliki je broj ljudi koji se iseljavaju iz BiH”, pojašnjava Matkićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da Banjaluka sigurno najbolje stoji u odnosu na druge gradove.

“Glavni faktor je upravo to što se rađa malo djece. Možda je jedan od faktora i to što se jedan broj učenika odselio”, ističe Popržen.

Elvira Mijić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, kazala je da je u posljednjih sedam godina u cijeloj RS primjetan pad broja učenika za 25 odsto.

“Iako pronatalna politika nije u našem domenu, očigledno je da na tome treba raditi”, ističe Mijićeva.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, ističe da je u Trebinju isti broj učenika već nekoliko godina unazad.

“Međutim, u Gacku i Bileći primjetan je pad broja učenika, a samim tim je i manje odjeljenja”, kazao je Mrdić i dodao da je glavni razlog pad nataliteta.

Merima Šuta, direktorica “Šeste osnove škole” Mostar, ističe da u posljednjih deset godina broj učenika skoro pa stagnira, a sa druge strane ima i pozitivnih primjera, gdje je primjetan rast broja upisanih učenika.

Ekrem Jahić, direktor OŠ “Meša Selimović” Sarajevo, kaže da u njihovoj školi u zadnje tri godine imaju trend povećanja broja učenika.

Mala matura u RS

Ove školske godine mala matura će biti uvedena eksperimentalno u 21 osnovnu školu u RS, a polaganje će biti 6. i 7. juna.

“Testove iz srpskog jezika đaci će polagati 6. juna, dok će dan kasnije raditi testove iz matematike”, kazao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

 

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime