NADLEŽNI UMIRUJU GRAĐANE SRPSKE “Zarazne bolesti nemaju sistemsku vezu sa MIGRACIJOM stanovništva”

0

BANJA LUKA, 20. maja – U Republici Srpskoj do sada nije zabilježen značajan priliv migranata. Međutim, Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa nadležnim institucijama prati njihov tranzit i osobe koje su eventualno bile u kontaktu sa ovom populacijom.

U slučaju potrebe biće preduzete sve neophodne mjere u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

To su za Srpskainfo rekli u Institutu za javno zdravstvo Srpske odgovarajući na pitanje da li je opravdana bojazan za zdravlje stanovništva BiH odnosno Republike Srpske zbog prolaska kroz naše područje migranata i njihovog dodira sa domaćim stanovništvom.

– Migranti predstavljaju osjetljivu grupu populacije iz više razloga, a najčešći su otežana dostupnost zdravstvenog sistema, diskriminacija, jezička i kulturološka barijera, pravni status, te druge ekonomske i socijalne poteškoće. S druge strane, zdravlje migranata određuju genetika i biološki faktori, socio-ekonomski status, izloženost različitim nivoima zaštite životne sredine i ponašanje. Migranti mogu pokazati i karakteristike koje su posljedica zdravstvenih rizika prisutnih u zemlji iz koje dolaze ili zdravstvenih rizika koji proističu iz procesa migracije – navode u Institutu.

Kada su u pitanju mogući zdravstveni rizici koji bi veći priliv migranata mogao da izazove, Institut prati preporuke i projekcije Svjetske zdravstvene organizacije

Prema podacima te organizacije, ne postoji sistemska povezanost između migracije i uvoza zaraznih bolesti.

– Zarazne bolesti prvenstveno prate siromaštvo. Migranti često dolaze iz zajednica pogođenih ratom, konfliktom ili ekonomskom krizom i prolaze duga, iscrpljujuća putovanja koja povećavaju rizik za bolesti koje uključuju zarazne bolesti, posebno boginje i bolesti hrane i vode. Evropski region ima dugogodišnju istoriju zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza (TB), HIV/AIDS, hepatitis, boginje i rubeola, ali se znatno smanjio rizik od njih tokom ekonomskog razvoja, kroz bolje uslove stanovanja, pristup sigurnoj vodi, efikasne zdravstvene sisteme i pristup vakcinama i antibioticima. Međutim, ove bolesti nisu eliminisane i još postoje u Evropi, nezavisno od migracija – navodi, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime