Na fakultetima slobodno 4.700 mjesta za brucoše

0

Na fakultetima biće mjesta za 4.701 brucoša, odlučila je Vlada Republike Srpske.  Na banjalučkom Univerzitetu odboreno je 2.566 mjesta za budžetlije i one koji će da sufinansiraju svoje školovanje. Iz Univerziteta poručuju da to nije konačan broj studenata koji će imati priliku da se na prijemnim ispitima bore za indekse.

Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci, kaže da će Univerzitet će svojim aktima u daljoj proceduri donijeti odluku o broju vanrednih studenata, o broju stranih studenata i o broju studenata koji sufinansiraju svoje školovanje.

“Ta informacija, tj. odluka će biti poznata krajem mjeseca, a u junu mjesecu će javnost imati kompletnu informaciju, kada bude objavljen konkurs”, rekao je Stanković.

Medicinskom fakultetu u Banjaluci, na studijskom grupama Medicini, Farmaciji, Stomtologiji, Radiloškoj tehnologiji, odobren je upis 140 studenata koje je država spremna da finansira ili sufinansira. Kažu takvu kvotu su imali i prošle godine. Spremili su i svoje zahtjeve.

Nenad Ponorac, prodekan za nastavu Medicnskog fakulteta kaže da Medicini traže dodatnih 50 studenata, 40 na samofinansiranju osnova 2 i deset stranih državljana.

“Na studijskom programu Stomatologija 20 po toj osnovi, samofinansiranje 2 i 10 stranih studenata, na Farmaciji isto tako 20 samofinansiranje osnova 2 i deset stranih studenata”, navodi Ponorac.

Dok je prošle godine na Fakultetu bezbjednosnih nauka bio odboren upis ukupno 50 studenata, ove godine Vlada je već odborila upis 80 brucoša. Sa ovog fakulteta poručuju da su zadovoljni, jer su dobili što su tražili.

Predrag Ćeranić, Fakulteta bezbjednosnih nauka kaže da su, za razliku od prošle godine udvostručili broj redovnih i vandrednih studenata.

“Znači, lani je to bilo 40 redovnih 10 vandrednih studenata. Ove godine je 80 redovnih i 20 vanrednih studenata. Upisnu kvotu usaglašavali smo sa minisrima MUP i obrazovanja jer je naš cilj da naši studeni po okončanju studija dobiju zaposlenje”, rekao je Ćeranić.

Oviha dana se pojavila informacija da je Vlada smanjila kvotu za više od 500 brucoša samo na banjalučkom Univerzitetu. Iz Ministarstva prosvjete pojašnjavaju da to nije tačno. Dok je ranije Vlada donosila odluku o broju svih studenata, zbog izmjena Zakona o visokom obrazovanju, u njenoj nadležnosti su ostale kvote za budžetlije i studente koji sufinansiraju svoje školovanje.

Javne visokoškolske ustanove dostavile su prijedloge za upis prema ranije važećim odredbama, zbog čega je nastala razlika između prijedloga javnih visokoškolskih ustanova i Odluke Vlade Republike Srpske.

ATV

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime