“Mi trčimo složno, i dah nam je isti. Mi MISLIMO ZDRAVO, jer mi smo SPORTISTI” – razred za primjer

0

Učenici trećeg jedan razreda Osnovne škole “Stanko Rakita” u Vrbanji kod Banjaluke, razlikuju se od svojih vršnjaka jer je sport ono što najviše vole. Ovo odjeljenje pohađaju 24 učenika, od koji se čak 21 bavi sportom.

– Nama je trener rekao da kada izgubimo, ne treba da tugujemo. To je samo sastavni dio igre iz koje moramo da naučimo da budemo bolji – rekla je jedna od učenica ekipi portala Srpskainfo, koja je posjetila ovo neobično odjeljenje.

Upravo ova rečenica na najbolji način oslikava zašto se dječaci i djevojčice iz trećeg jedan, po mnogo čemu izdvajaju od svojih vršnjaka, što potvrđuje i njihova učiteljica Drena Praštalo.

– Ovo odjeljenje broji 17 dječaka i sedam djevojčica. Od njih 24 čak se 21 bavi sportom, što je danas zaista rijetkost. Kroz moj radni vijek, a radim već 30 godina, ovo se nije dogodilo. Rezultati koje oni postižu su sjajni i vidljivi su efekti bavljenja sportom. Od 24 učenika 14 je odličnih, što je iznad prosjeka i za svaku je pohvalu – priča učiteljica Drena.

U razredu ima djece koja po tri puta sedmično idu na trenige, imaju mnoge vannastavne obaveze, ali to se nije loše odrazilo na njihovo učenje.

Idoli su im Salah, Ronaldo, Mesi

Đaci uglavnom navijaju za Crvenu zvezdu, idoli su im Salah, Ronaldo, Mesi, a jednog dana sanjaju da postanu kao oni.

– Želim da igram u Arsenalu, a nakon toga da napredujem još više – otkriva nam jedan fudbaler.

Njegovi drugari iz razreda kažu da je sport ponekad i naporan.

– Umorimo se, ali ipak volimo da treniramo. Znamo da je to dobro za nas i za naše zdravlje – poručuju mali osnovci iz Vrbanje od kojih se većina bavi fudbalom, džudoom i karateom.

Jedna djevojčica trenira košarku, a nekoliko njih su ozbiljni plivači. Dobro znaju svoje obaveze i kažu da je najbitnije da na treningu budu disciplinovani.

– Na početku treninga se zagrijavamo, radimo vježbe od glave do pete i to je bitno kako se ne bismo povrijedili. Poslije toga ide glavni dio treninga, a onda se istežemo – rekao nam je jedan fudbaler.

Suprotnost ranijim generacijama

Učiteljica Drena je ispratila brojne generacije. Kaže da su djeca nekada bila aktivnija, ali priznaje da joj generacija učenika iz trećeg jedan vraća nadu da “živu riječ” i igru neće zamijeniti poruke, računari i igrice.

– Ovo je generacija koja je izuzetno živahna, spretna i okretna. Obožavaju fizičko i ne postoji način da preskočimo jedan čas fizičkog. Danas su djeca više posvećenja kući, računarima, društvenim mrežama i video igricama. U ovoj generaciji to nisam primjetila i moram reći da se razlikuje od nekih prethodnih – kaže učiteljica.

Ranije joj se dešavalo da odvede djecu na fizičko i da kod njih ne vidi ushićenje i radost.

 

– Ova generacija je čista suprotnost, nema sporta koji oni ne žele da probaju. Samo jedno dete nosi telefon i to jer mu je daleko kuća pa je na taj način u kontaktu sa roditeljima – priča učiteljica.

Kaže da se u ovom odjeljenju ne priča o video igricama, društvenim mrežama i slično.

– Od njih mogu da čujem kako je bilo na treningu, gdje su bili za vikend na takmičenju, šta su osvojili i slično. Oni i vole i rade, jednostavno obožavaju fizičko. Jednom mi se dogodilo da nešto nisam stigla da uradim i rekla sam da nećemo ići na fizičko. Ne da su bili tužni, nego su počeli da plaču, na kraju sam naravno odustala od svoje ideje i odvela ih u salu – kaže učiteljica Drena.

Na odlasku iz škole učenici su nas pozdravili na svoj način:

“Mi smo treći jedan i volimo sport”, poručili su svi kao jedan, čak i oni koji ništa ne treniraju, uz obećanje da će vrlo brzo izabrati neki sport.

Učenici sportisti

Treći jedan, sportski razred, pohađaju učenici Anđelka Glišić, Magdalena Janković, Dušan Janjić, Jovan Jović, Leon Kahriman, Aleksandar Kezija, Lana Knežević, Dragan Milinković, Dušan Milinković, Tatjana Milinković, Pavle Nežić, Marko Nježić, Miloš Nježić, Dušam Pajić, Pero Prole, Jovana Ribić, Dunja Simić, Jovan Stanković, Diška Stanojević, Nemanja Stanojević, Milan Subašić, Nikola Terzić, Nikola Pešić i Stefan Todorović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime