STATISTIKA KOJA BUDI RADOZNALOST: Dodik ispred Ivanića za 8%, prednost Cvijanovićeve nad Govedaricom 5%

0

Ni u širim relacijama, ni u Republici Srpskoj, nije neobično da političke partije za vlastite potrebe, zbog internih analiza, naručuju predizborna istraživanja javnog mnjenja. Ovog puta, to je učinila Srpska demokratska stranka, a portal opcija.net je prenio rezultate koju je za njih realizovala jedna agencija iz Beograda.

Kandidati Saveza za promjene, po svemu sudeći, nisu bili favorizovani u istraživanju, naspram predstavnika vladajućeg bloka. Odnosno, konačni brojevi nisu prilagođavani naručiocu, što se vidi iz činjenice da, prema anketi, u trci za predsjednika RS Željka Cvijanović ima prednost nad Vukotom Govedaricom od pet odsto, dok u nadmetanju za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik vodi ispred Mladena Ivanića sa osam odsto razlike.

Ukoliko se ove četiri osobe tretiraju kao jedini učesnici izbornih utakmica 7. oktobra, to znači da je procentualni rezultat u duelu Dodik – Ivanić 54:46, a u političkom obračunu Cvijanović – Govedarica 52,5:47,5.

Kada je riječ o stranačkim rejtinzima, oni su osjetno manji u odnosu na ranija istraživanja. I za to postoji racionalno objašnjenje, jer je agencija, nesumnjivo, u obzir uzela kompletan analizirani uzorak, uključujući i neopredijeljene učesnike ankete.

Na taj način, došli su do odnosa snaga u kojem SNSD ima podršku 33 odsto, a SDS 18 procenata birača.

Iako je Demokratski narodni savez u prethodnim provjerama pulsa javnosti bio osjetno ispred Partije demokratskog progresa, ovo istraživanje ne bilježi takav trend, pošto su DNS i PDP, kako konstatuju u agenciji, izjednačeni sa po pet odsto učesnika koji su uz njih.

Krug zatvara Socijalistička partija sa dva odsto podrške, dok ostale stranke, prema ovim podacima, ne dostižu cenzus, zbog već pomenute specifičnosti uzorka koji uključuje i neopredijeljene, što svim strankama u istraživanju značajno umanjuje procente.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime