U kakvom je stanju dizelaš sa pređenih 700.000 km?

0

Polovnjaci sa turbo dizel motorima u Srbiji su veoma traženi zbog manje potrošnje goriva od benzinaca iste snage. Sa druge strane, potencijalni kupci strahuju da bi održavanje dizelaša sa velikom kilometražom moglo biti preskupo.

Screenshot YouTube

Dok se u Evropskoj uniji na starija vozila sa dizel motorima upire prstom uglavnom zbog velikog zagađenja vazduha, kod nas su ona uglavnom anatemisana zbog skupog održavanja kada dođe vreme za zamenu potrošnih delova i kada ovi automobili počnu da se kvare nakon velikog broja pređenih kilometara.

Kako na naše tržište često stižu polovnjaci sa dizel motorom koji su prešli i preko 200.000 km, postavlja se pitanje u kakvom su stanju ta vozila i da li novog vlasnika očekuju veliki izdaci zbog dotrajalosti delova, što bi moglo da anulira uštedu koju donosi manja potrošnja goriva takvih automobila.

Britanski CarThrottle odlučio je da ispita u kakvom stanju je Škoda Octavia 1.9 TDIprve generacije sa 90 konjskih snaga koja iza sebe ima, ne 200.000, već čak 695.000 pređenih km.

To je kilometraža koja je gotovo jednaka dvostrukom rastojanju od Zemlje do Meseca, ili kao kada biste 17,3 puta obišli našu planetu po liniji ekvatora.

Od automobila koji je star 20-ak godina i koji je prešao toliko kilometara ne može se očekivati da je u savršenom stanju, ali ipak – u zavisnosti od toga kako ga je prethodni vlasnik održavao – ne mora da bude ni potpuno dotrajao.

Pokazalo se da je ova Octavia u sasvim solidnom stanju, kada se sve uzme u obzir. Automobil i dalje ima originalni turbo punjač, izduvni sistem i amortizere.

Nakon što je mehaničar otvorio 1.9 TDI motor, ispostavilo se da su bregasta osovina i ventili u odličnom stanju, turbo takođe, dok su na ogibljenju otkriveni manji tragovi korozije.

Iako ovakvo stanje motora i automobila nakon 700.000 km na prvi pogled može da predstavlja iznenađenje, dosta toga zavisi od redovnog i pravilnog održavanja – zamene fluida u propisanim rokovima i upotrebe adektvatnog ulja preporučenog od strane proizvođača.

Pogledajte video:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime