EŠDAUN Ako Srbija uđe u EU prije BiH, zabraniti Srbima iz RS dvojna državljanstva

0
Britanski mediji pišu kako je Ashdown izjavio da Evropska unija “sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izolira BiH”.On je istakao da bi pristupanje Srbije Evropskoj uniji “moglo stopirati reforme i pretvoriti BiH u konačan cilj država poput Turske i Rusije”.

“Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će putovati po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopće neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH”, rekao je Ashdown.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izoliran i okružen neprijateljima, isto kao i 1992. godine.

“Evropska unija, koju podupiru zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića”, poručio je Ashdown.

Britanski Express navodi da EU planira primiti u članstvo Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju neriješeno pitanje.

“Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolirani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim kako onda to neće značiti povratak u sukobe”, kazao je Ashdown.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini također je rekao da bi Brisel mogao izbjeći novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uvjete potrebne za pristup.

“Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, a koja se pridružila EU, može doći u Evropu na temelju njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU”, predložio je Ashdown.

Zaključio je riječima da je uvjeren kako u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

(klix.ba)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime