Pedofilija sve češći razlog hapšenja sveštenika

0
SPLIT, 24. maja – Hrvatska policija uhapsila je na ostrvu Hvar sedamdestdvogodišnjeg sveštenika zbog sumnje da je počinio krivično djelo bludne radnje i polna zloupotreba djeteta mlađeg od 15 godina, javio je portal “Index”.

Splitska policija saopštila je danas da je nakon kriminalističke istrage, 72-godišnjak uz krivičnu prijavu predat u pritvorsku jedinicu.

Index je objavio da je riječ o hvarskom svešteniku don Mariju Zelanoviću.

Hvarska biskupija objavila je saopštenje u kojem navode da su primili obavještenje o hapšenju  i započetom kriminalističkom istraživanju jednoga klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela iz domene krivično-pravne zaštite djece i maloljetnika.

“U skladu sa propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima”, navodi se u saopštenju.

Hvarski biskup Petar Palić izrazio duboko žaljenje i saosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njenom porodicom. “Ujedno biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zlopotrebama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice”, navodi se u saopštenju Hvarske biskupije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime