NOVINE U MEDICINI Ubuduće će i “singl” žene moći VJEŠTAČKOM oplodnjom da se ostvare kao majke

0

Žene u Srbiji koje žele potomstvo, a nemaju partnera s kojim bi tu želju ostvarile, više neće morati da idu u Češku ili Makedoniju po donirane spermatozoide. Do kraja godine i u Srbiji biće omogućena ovakva vrsta donacije, kako spermatozoida i jajnih ćelija, tako i embriona, piše Blic.

Doniranje polnih ćelija najkasnije do decembra ove godine biće moguće i u Srbiji, a zakonom, koji je već usvojen, regulisano je i otvaranje prve banke sperme u našoj zemlji.

Kako objašnjava direktorka Uprave za biomedicinu, dr Vesna Rakonjac, potrebno je još donijeti podzakonska akta, kojim će se bliže regulisati ova oblast.

-Od kako je usvojen Zakon o postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, ostavljen je još godinu i po dana da se napišu podzakonska akta, koja će to bliže regulisati. Rok ističe u decembru, a Republička stručna komisija već uveliko radi na tome – najavljuje dr Rakonjac.

Procedura za vještačku oplodnju singl žene je slična kao i kod parova, jedino se ovdje pojavljuje donor.

Spisak želja pa izbor donora

Davaoci polnih ćelija su mahom anonimni, mada u pojedinim klinikama možete da pogledate i neke fotografije pojedinaca koji su željeli da pokažu svoj identitet. Žena može sama da bira njegove karakterne osobine, fizički izgled i godine. Kada napiše “spisak želja”, iz klinike će dobiti prijedloge onih donora koji najviše odgovaraju njenom opisu.

Procedura i pravila o doniranju podrazumijevaju da jedan donor može da ostavi polnu ćeliju samo u jednoj banci, a o tome preciznu evidinciju vodi Uprava za biomedicinu koja će imati šifrirane podatke o donorima.

Kada se odabere donor, žena prolazi kroz vantjelesnu oplodnju gotovo identično kao i da kada ima partnera.

Banka polnih ćelija u Višegradskoj

Predviđeno je da se oformi i banka polnih ćelija, koja će se nalaziti u okviru Klinike za ginekologiju u Višegradskoj.

U prošlosti žena koja je željela da ostane trudna i da rodi dijete, nije imala drugog izbora nego da to uradi sa sopstvenim jajnim ćelijama. To je značilo da žene, koje su zbog broja godina ili iz nekog drugog medicinskog ili genetskog razloga ostale bez svojih vlastitih reproduktivnih ćelija nisu bile u mogućnosti da ostvare trudnoću i da rode dijete.

Takođe, to je važilo i za žene koje su nosioci nekih ozbiljnih i nasljednih bolesti, a koje nisu željele da je prenesu na svoje potomstvo.

Međutim, to je sada promjenjeno i svim ženama je data mogućnost da se ostvare kao majke.

Na osnovu Zakona o BMPO davalac jajnih ćelija je žena čije se jajne ćelije upotrebljavaju za oplodnju druge žene. Davalac jajnih ćelija može biti i žena koja učestvuje u postupku BMPO iz koga je nastao višak njenih jajnih ćelija, a koje ona želi da da. Davalac jajnih ćelija mora dati pismeni pristanak za darivanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime