MEDVJEDI – sve češće su viđeni u okolini

0

SANSKI MOST, 30. maja – Prisustvo velikog broja medvjeda na obroncima planine Grmeč prijavljeno je ovih dana od strane brojnih stanovnika podgrmečkih sela, planinara, izletnika i lovaca koji uređuju lovačke čeke i obavljaju druge aktivnosti u lovištima za vrijeme lovostaja.

“Ovih dana primili smo zaista veliki broj dojava od ljudi koji su imali bliske susrete s medvjedima, a mnogi su ih snimili kamerama i mobilnim telefonima. U ovom trenutku nemamo dojava o eventualnoj šteti, ali je očekivati da je bude u narednom periodu”, kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva “Sana”. Prema njegovim riječima, na veoma malom prostoru, na lokalitetu Crnovode, istog dana primijećena su tri odrasla medvjeda, kao i medvjedica u čijoj pratnji su bila dva mečeta.

S obzirom na to da se medvjedi u potrazi za hranom spuštaju iz viših planinskih područja u nizine, lovci smatraju kako su i u narednom periodu može očekivati njihovo povećano prisustvo, posebno jer se ove godine očekuje bogat urod voća. “Na njihovoj meti su voćnjaci, ali i pčelinjaci, pa smo u proteklim godinama imali puno dojava o napadima medvjeda na košnice. Sem toga, odrasli medvjed se neće libiti da napadne i stoku ako je gladan”, kaže Aganović.

Sanski lovac Fadil Pašalić jedan je od onih koji su ovih dana imali blizak susret s ogromnim medvjedom, a životinja je prišla na svega nekoliko desetina metara od njegove vikendice na lokalitetu Gradina.

“Bio je to zaista ogroman medo i sigurno je težio oko 500 kilograma. Izgledao je miroljubivo, prošetao se pored mog imanja i otišao natrag u šumu, a ja sam ga uspio fotografisati”, rekao je on.

Prema procjenama Lovačkog društva “Sana”, samo na području njihovog lovišta trenutno obitava preko 30 medvjeda, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine.

Razmnožavanju ovih životinja doprinijelo je to što su zakonom strogo zaštićene i zabranjen je lov na njih.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime