Nova tačka dnevnog reda za poslanike NARODNE SKUPŠTINE: Srpska dobija zakon o STRANIM DONACIJAMA

0
Zakon o stranim donacijama u RS mogao bi da se nađe već na narednoj sjednici Narodne skupštine RS po hitnom postupku, potvrdio je za Srpskainfo šef poslaničkog kluba SNSD u NS RS Radovan Višković.

On je rekao da je najjača stranka u RS već razmatrala potrebu donošenja takvog zakona u RS i da je izvjesno da će on uskoro biti pred narodnim poslanicima.

-Vidljivo je da Amerikanci doniraju nevladinim organizacijama u RS i medijima milione maraka za neku podršku. Mi, jednostavno, želimo samo da to bude uređeno. Niko ne može osporiti da se nekome da novac, ali bi bilo logično da se zna ko je dobio i koliko. Čak ne treba da nas interesuje zašto je dobio taj novac. Međutim, sam protok novca, ako želimo da pričamo o legalnim tokovima, mora da bude uređen – rekao je Višković.

Ako takav zakon postoji u Americi, koja sebe naziva bastionom demokratije, onda bi, kaže Višković, bilo dobro i za njih i za Republiku Srpsku da se donese zakon koji će urediti tu oblast.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

-Međutim, kada spomenete da želite da preslikate takav zakon ovdje, onda se tu pojave razna poturanja. Mislim da to ne bi trebalo nikoga da pogađa, ko ima iskrene namjere. Svaka iole uređena zemlja ima takav zakon – ističe Višković.

Šef poslaničkog kluba i lider SDS Vukota Goveadrica rekao je da njegova stranka nema ništa protiv donošenja zakona o stranim donacijama u RS, ali je dodao da bi prije nego što bude usvojen, SNSD trebalo da objavi koliko je primio stranih donacija.

-To posebno treba da uradi ako se uzme u obzir da je Stejt department prije nekoliko godina objavio da će prestati da finansira ovu političku stranku. Bilo bi dobro i da bude usvojen zakon kojim bi bile definsane domaće donacije, ali bi prije toga Dodik i njegovi saradnici trebalo da informišu javnost o imovini koju posjeduju – izjavio je Govedarica.

Registar NVO

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske vodi Registar udruženja, fondacija i međunarodnih organizacija Republike Srpske koji je, putem internet stranice resornog Ministarstva dostupan javnosti.

Ministarstvo kontroliše način finansiranja samo onih udruženja koja su sredstva dobili putem granta na osnovu Pravilnika o kriterijumima i postupku za dodjelu sredstava granta udruženjima od javnog interesa, ostalim udruženjima i fondacijama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime