Na planini niče KRST, videće ga pola REGIONA

0

Na planini Stolovi iznad Kraljeva meštani podižu krst visok 33,5 metara. Postavljanje znamenja, teškog 40 tona, finansira se dobrovoljnim prilozima.

Kako pišu “Novosti”, masiv Stolovi podiže se sa južne strane poviše Kraljeva, a tu su i manastir Žiča, Mataruška banja, Ibarska klisura i srednjovekovni grad Maglič.

Ta planina uskoro će biti prepoznatljiva i po nesvakidašnjoj atrakciji – pravoslavnom krstu visokom čak 33,5 metara i teškom 40 tona. Ovaj krst, kao simbol Hristovih godina i samog hrišćanstva, biće postavljen na Usovici, najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara, pišu “Večernje novosti”.

“Nadam se da ćemo uspeti da krst postavimo do naredne godine kao svojevrstan prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Postavljanje krsta se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, institucija i privatnih firmi. Od toga i zavisi da li ćemo uspeti u našoj nameri”, kazao je za taj list protojerej Ljubinko Kostić.

Navodi se i da je već izgrađen temelj sa postamentom, koji je i osveštan.

Navodi se i da je vrh Usovica izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime