ANTIVAKCINAŠI SE UDRUŽILI SA RASPOPIMA Fanatično šire mržnju i regrutuju članove šireći BIZARNE TEORIJE ZAVERE

0

Antivakcinalisti i raščinjeni monasi, sledbenici izgnanog episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) udružili su svoje idelogije u beskrupuloznom širenju straha i bizarnih stavova kojima terorišu društvo. Već poslednjih nekoliko godina oni, bez bilo kakvih sankcija, zastupaju svoje teorije zavere o vakcinama i podstiču versku i rasnu netrpeljivost i mržnju.

Mada deluju i odvojeno, istraživanje “Blica” pokazuje da su ove dve grupe vrlo usko povezane, kao i da nastupaju zajednički i vrlo organizovano. Objekti gde se okupljaju raskolnici su i mesta okupljanja vođa antivakcinalnog pokreta, zajedno organizuju proteste, takvozvane litije, a antivakcinaši su redovni gosti na liturgijama raskolnika, gde drže predavanja o štetnosti vakcina.

Istraživanje “Blica” pokazalo je tri jasna primera kooperacije između rasčinjenih i izgnanih iz crkve i antivakcinalista.

1. Litija kao maska za širenje mržnje

Pre dve nedelje Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju bila je zakazala skup na Trgu republike, koji je međutim, policija zabranila. Umesto toga, oni su organizovali svojevrsnu litiju “Odbrana dece i porodice – roditelji za slobodu izbora”, koju je vodio raščinjeni monah Antonije. Oni su na pet sati blokirali centar Beograda.

Litija antivakcinaša FOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA
Litija antivakcinaša

– Đavo je prešao u drugu fazu koja se zove ekumenizam. Žene idu nepristojno odevene, a blud je ušao u srca, pa imamo homoseksualizam i sodomiju. Ove litije trebalo bi da se održavaju svakoga dana koliko nas napadaju. Bićemo svake sedmice ovde kako bismo se borili protiv homoseksualizma, otimanja Kosova, vakcina – obratio se tada okupljenima bivši monah Antonije.

Skupu je prisustvovala i Jovana Stojković, jedna od vođa Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju, koja se tada obratila okupljenima i objasnila njihovo “proširenje borbe”, odnosno udruženo delovanje.

– Počeli smo kao borba protiv obavezne vakcinacije, pa smo proširili delovanje na sve što pogađa roditelje – rekla je ona i upitala “da li će policija odvoditi decu od roditelja ako nisu vakcinisana”.

2. Predavanje nakon nedeljne liturgije u raskolničkom verskom objektu

Jovana Stojković drži predavanje u verskom objektu artemijevcaFOTO: MANASTIR SVETI STEFAN SLANCI / FACEBOOK
Jovana Stojković drži predavanje u verskom objektu artemijevca

Krajem aprila ista ta Jovana Stojković, koja se inače, predstavlja kao psihijatar, a protiv koje je grupa od 270 roditelja iz cele Srbije podnela krivičnu prijavu, držala je predavanje o prisilnoj vakcinaciji dece u jendom od verskih objekata raskolnika. Uz nju su bili Marko Marjanović i Milivoje Mrdaković, aktivisti pokreta čija su imena takođe, obuhvađena u krivičnoj prijavi.

Koliku su podršku dobili od sledbenika raščinjenog vladike Artemija pokazuju fotografije na kojima se vidi da im je termin predavanja bio nakon nedeljne liturgije, kada veliki broj ljudi, pogotovu roditelja sa decom, posećuje njihov verski objekat.

Agresivno i bez bilo kakve naučne potpore, ona je ljudima objašnjavala kako su vakcine najmanje naučno ispitivane. Ubeđivala ih je da cepivo izaziva autizam i kako država manipuliše građana, kada je reč o broju vakcinisanih. Pričala je o kolektivnom imunitetu i još dodatno zbunjivala roditelje koji su je slušali.

3. Efrosinija govornik na protestu protiv vakcinacije

Jovana Stojković i igumanija EfrosinijaFOTO: EFROSINIJA NIKOLIĆ / FACEBOOK
Jovana Stojković i igumanija Efrosinija

Prema našim podacima, podršku antivakcinalnom pokretu dala je i mati Efrosinija, čija biografija je poprilično ekcentrična. Ona sebe naziva igumanijom manastira Novi Stjenik, a javnosti je postala poznata kada se saznalo da je organizator dečijeg kampa u kojem su mališani pucali iz replika automatskih pušaka. Efrosinija otvoreno na skupovima pljuje po SPC, jer nisu protivnici vakcinacije dece.

Na FB profilu ove igumanije postoji velkiki broj slika na kojima pozira sa glavnom antivakcinašicom Jovanom Stojković, a na “Youtube” postoji i video snimak gde je jedan od govornika protesta protiv vakcinacije iz 2016. godine.

Na protestu se okupljenima obratila ovim rečima:

“Sa velikom tugom u srcu moram da vas obavestim da nikada nećete doživeti da vas srpska crkva podrži, jer su u nju ušli oni koji rade zajedno sa okupatorima Srbije. Vi ste čuli šta znači ekumenizam. To je sada zvanični kurs SPC. I oni zato ne smeju da bude ovde. Kao što nisu bili ni kada je potpisano Kosovo, kao ni kada je bila sodomijada, kao što nikada neće biti niti jedan sveštenik ni monah. Ovde smo jedino mi monahinje manastora iz Srpske istinske pravoslavne crkve, koja se odvojila od SPC, jer ne može biti deo globalizacije, za vakcinaciju i za sve ovo zbog čega smo mi danas ovde. Ovde je sa nama jedino monah Antonije” rekla je tada Efrosinija.

“Iz svojih katakombi šire antivakcinalno jevanđelje”

Vladimir Cimerman, jedan od onih koji je učestvovao u prikupljanju dokaza i podnošenja krivičnih prijava protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece kaže za “Blic” da su antivakcinaši i sektaši ujedinjeni oko istih stvari i vrlo stručni za agitovanje na društvenim mrežama preko pravih i lažnih profila- Glavni im je cilj dejstvo protiv SPC i okupljanje vernika koji su za ono što oni nazivaju “istinoslavlje” ili “rodoslavlje”. Veoma su isprepleteni sa antivakcinalistima, budući da sa njima dele sve teorije zavere koje obema grupacijama služe za regrutaciju novih članova. Zato i ne čudi činjenica što su pre dve nedelje zajedno šetali Beogradom na takozvanoj litiji, kao i to da su sredinom 2016, a onda opet i 2017. imali zajedničke proteste protiv vakcina, na kojima su među govornicima bili Antonije (kao predstavnik artemita) i igumanija Efrosinija, kao predstavnika akakijevaca – objašnjava Cimerman.

Kaže da se za regrutaciju novih članova koriste popularnim teorijama zavere sa interneta koje se mogu smatrati zlom sa zapada.

Artemije tokom suđenjaFOTO: D. BRIZA / RAS SRBIJA
Artemije tokom suđenja

– Pa se tako bore protiv vakcina, protiv navodnog prskanja iz vazduha kojima nas “zle sile truju”, protiv Darvina i teorije evolucije u školama, abortusa i seksualnog vaspitanja. Na internetu neretko prete vešanjima na trgu i narodnim sudovima onda kad dođe momenat, organizovano prijavljuju profile Fejsbuku ne bi li onome koga doživljavaju kao neprijatelja oduzeli reč barem na neko vreme. Dakle, može se reći da ove zilotske grupacije iz svojih katakombi šire antivakcinalno jevanđelje – tvrdi Cimerman.

Finansijska povezanost?

Povodom udruživanja raskolnika i vakcinaša izvor “Blica” u Tužilaštvu kaže da još nemaju preciznih podataka da li i koliko novca sektaši daju antivakcinalistima kako bi potpomogli njihovu aktivnost. Takođe, još nije izvesno da li će se bliže istražiti mreža napravljena između njih.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime