ZLOKOBNO GOSTOPRIMSTVO za američke diplomate

0

Američki Stejt department povukao grupu diplomata iz grada Guangdžou u Kini, zbog zabrinutosti da pate od misteriozne bolesti od koje pate i diplomate na Kubi.

Kako je navela potparolka Stejt departmenta Heder Nauert, ta bolest liči na oštećenja mozga, odnosno cijeli slučaj veoma je sličan onom sa Kube, kada su američke diplomate počele da se žale na vrtoglavice, nesnosne bolove u glav, depresiju…

Misterija diplomata s Kube nikada ko kraja nije razjašnjena, niti je ponuđeno bilo kakvo razumno objašnjenje zbog kojih su diplomate osjećale te tegobe.

U jednom trenutku su SAD čak i optužile Kubu za specijalni rat protiv američkih diplomata, a jedini trag koji bi mogao da vodi ka objašnjenju takođe se može opisati kao misteriozan – riječ je o zvuku koji su snimili stručnjaci u diplomatskom predstavništvu SAD na Kubi, a koji se ne čuje “golim uhom”.

Isti slučaj izgleda sada je i sa diplomatama u kineskom gradu Guangdžou, a prema riječima Nuertove, nakon što je potvrđeno da je jedan zaposleni diplomata imao “medicinski incident”, Stejt department je rasporedio tim stručnjaka da posmatra zaposlene u konzulatu i članove njihovih porodica, prenosi Rojters.

“Medicinski profesionalci nastaviće da evaluiraju nalaze kako bi otkrili uzroke zabilježenih simptoma i ustanoviti da li su nalazi isti kao oni zabilježeni na Kubi ili nemaju nikakve sličnosti”, navela je ona u saopštenju.

“Njujork tajms” je prenio u srijedu da je najmanje dvoje američkih diplomata povučeno, nakon što su se razboljeli slušajući “čudne zvuke” u Kini.

Podsjetimo, zaposleni u američkoj ambasadi u Havani i članovi njihovih porodica povučeni su iz te zemlje prošle godine jer su kod njih zabilježena oštećenja mozga, a taj slučaj zaoštrio je odnose između Kube i SAD.

(Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime