KO SU NOSIOCI LISTA Stranke iz RS ne žele da eksperimentišu sa novim licima

0
Avaz/Ilustracija

Vodeće političke stranke u Republici Srpskoj uveliko rade na sastavljanju kandidatskih lista za oktobarske izbore, a izvjesno je da će prva mjesta povjeriti dobro poznatim licima na političkoj sceni koja će u novu trku za glasove, iako mnogi od njih neće preuzeti mandat.

Nakon što je potvrđeno da će kandidati vladajuće koalicije za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS biti Milorad Dodik i Željka Cvijanović, a da će im iz opozicionog bloka na megdan Mladen Ivanić i Vukota Govedarica, u strankama su se prebacili na biranje kandidata za 83 pozicije u Narodnoj skupštini RS.

U većini stranaka tvrde da još nisu završili taj posao i da imaju dovoljno vremena, ali nezvanične informacije pokazuju da će nosioci lista mahom biti aktuelni poslanici, ministri i lokalni stranački šefovi, koji su godinama u javnom životu Srpske.

Vrh SNSD-a je dao rok regionalnim i lokalnim odborima da do 1. juna dostave širi spisak kandidata za koje misle da mogu ostvariti dobar rezultat na opštim izborima, a ko će od njih u lov na glasove odrediće stranačko rukovodstvo. Za sada je poziciji nosioca liste u banjalučkoj izbornoj jedinici najbliži gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. U dobojsko-teslićkoj regiji koplja se lome između ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića i želje čelnika dobojskog odbora da to mjesto pripadne mladom hirurgu Aleksandru Subotiću, koga su i predložili za prvog na listi.

Šef bijeljinskog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić je prvi na predloženoj listi za Narodnu skupštinu RS, a na njoj su i poslanici u RS Milica Lovrić i Siniša Maksimović. Pozicija nosioca liste SNSD-a u posavskoj regiji smiješi se poslaniku i zamjeniku šefa poslaničkog kluba SNSD-a Igoru Žuniću.

Listu DNS-a u banjalučkoj regiji trebalo bi da predvodi predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, a u toj stranci su kazali da će 23. juna na sjednici stranačkih organa donijeti konačnu odluku o kandidatima. Na čelu liste SP-a u banjalučkoj regiji trebalo bi da bude šef Gradskog odbora Goran Selak, koji je direktor Kazneno-popravnog zavoda Tunjice.

U SDS-u još važu o kandidatima, a u stranci kažu da će tu temu veoma brzo otvoriti. Za sada se spekuliše da su čelnom mjestu na listi u izbornoj jedinici tri najbliži poslanici Nedeljko Glamočak iz Kotor Varoša i Davor Šešić iz Banjaluke.

PDP je među prvima izašao sa nosiocima lista. Plan je da aktuelni šef diplomatije BiH Igor Crnadak bude predvodnik liste u banjalučkoj regiji, a nosioci će biti i narodni poslanici i delegati u Vijeću naroda RS Perica Bundalo, Milan Đukić, Dragan Galić, Miroslav Brčkalo i Ljubiša Krunić.

Listu NDP-a predvodiće lider stranke Dragan Čavić, a odluka u Ujedinjenoj Srpskoj je da to bude advokat i šef banjalučkog odbora Milan Petković.

Doktor političkih nauka Srđan Perišić kaže da ne treba da čudi što će stranke ići sa više starih nego novih imena.

– Bilo bi čudno da izaberu nova lica. To važi za sve njih i to je njihova najveća mana. Teško je reći zašto je tako, ali RS se ni po čemu u tome ne razlikuje u odnosu na okruženje – rekao je Perišić.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 7. oktobar, a u strankama prave kombinacije i za liste iz RS za Parlament BiH.

Parlament BiH

Odbornica SNSD-a u dobojskoj skupštini Sanja Vulić predložena je za poslanika u Parlamentu BiH, a bijeljinski odbor kandidovao je za istu poziciju aktuelnog poslanika u Narodnoj skupštini RS Vojina Mitrovića. Vjetar u leđa za novi mandat ima i Milica Marković.

Redoslijed izbornih aktivnosti:

Prijave i ovjere

9. jun – rok za ovjeru stranaka i nezavisnih kandidata

10 – 19. jun – podnošenje prijava za ovjeru koalicija i lista nezavisnih kandidata

26. jun – ovjera koalicija i lista nezavisnih kandidata

Podnošenje lista

27. jun – 9. jul – podnošenje kandidatskih lista

3. avgust – konačna ovjera kandidatskih lista

8. avgust – rok za podnošenje kompenzacionih lista

23. avgust – objava konačnih lista kandidata

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime