MINISTARSTVO finansija do kraja godine uvodi digitalane kartice za radnike

0

MINISTARSTVO finansija bi do kraja godine trebalo da uvede digitalane kartice za sve radnike. Poslodavci koji ne budu poštovali odluku države biće sankcionisani. Za tu namenu Srpska će morati, prema trenutnim procenama, da izdvoji oko milion i po maraka. Na taj način bi trebalo da se suzbije siva ekonomija.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović najavio je da će do kraja godine ta ideja biti realizovana. Savanović kaže bi poslodavci na taj način bili onemogućeni da lažno prijavljuju radnike i bili bi u obavezi da plaćaju obaveze.

On smatra da će digitalne radničke kartice unaprediti regulativu u toj oblasti, jer postoje nesavesni poslodavci, koji su bili spremni da na jedan dan prijave radnika, a da ga drugog dana odjave, pa se nije moglo sa sigurnošću znati koliko je prijavljenih a koliko neprijavljenih radnika.

– Svaki radnik dužan je da elektronsku identifikacionu karticu ima u toku radnog vremena, te da omogući ovlašćenim licima u postupku inspekcijskog nadzora uvid u karticu. U slučaju da je radnik ne poseduje, stvara se zakonska pretpostavka da se radi o radu na crno, čime su ispunjeni uslovi za preduzimanje zakonskih mera prema kontrolisanom subjektu – kažu u Ministarstvu finansija.

U Uniji poslodavaca RS se ne slažu sa ovim konstatacijama koje dolaze iz pomenutih ministarstava.

– Zakomplikovaće posao ljudima koji normalno i zakonito rade. Pre svega, na toj kartici neće biti ništa posebno izuzev matičnog broja, a njega imamo već u ličnoj karti uz fotografiju – kaže Dragutin Škrebić, predsednik Unije poslodavaca RS.


PROČITAJTE JOŠ:
Prijedor: Sređivanje angio-sale u bolnici

IZUZECI U ZAKONU

KAKO su za “Novosti” istakli u Ministarstvu finansija, obaveza u posedovanju digitalnih kartica za radnike imala bi i svoje izuzetke, a oni bi se odnosili na rad na određeno vreme ili probni rad koji traje kraće od 15 dana. Ovakvo rešenje predloženo je radi olakšanja prijavljivanja za one radnike koji rade veoma kratak period, npr. sezonski rad na branju voća, rad na javnim priredbama, rad na svadbenim i sličnim proslavama, kao i probni rad koji traje kraće od 15 dana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime