NEK RATNE IGRE PRESTANU Tramp nakon sastanka sa Kim Džon-unom

0

Američki predsjednik SAD Donald Tramp danas je, po okončanju istorijskog samita u Singapuru sa sjevernokorejskim liderom Kim Džon-unom, izrazio nadu da će Korejski rat, koji je 1953. prekinut uspostavljanjem primirja, biti konačno završen.

– Prije skoro 70 godina, zamislite to, prije 70 godina, izuzetno krvav sukob besnio je na Korejskom poluostrvu…Ali, sada svi možemo da se nadamo da će se uskoro završiti. I hoće…Kao što je istorija već mnogo puta dokazala, suprotstavljene strane mogu, zaista, da postanu prijatelji – poručio je Tramp, prenosi CNN.

On je ocjenio da se današnji samit ne bi dogodio da nije bilo smrtnog slučaja Ota Vormbira, američkog studenta zatvorenog u Sjevernoj Koreji koji je preminuo nakon povratka u SAD.

– Bila je to užasna stvar, bilo je brutalno, mnogo ljudi je počelo da se usredsređuje na to šta se dešava – kazao je Tramp. On je dodao da je to uključivalo i one “u Severnoj Koreji”.

– Oto je bio neko ko nije umro uzalud – rekao je Tramp.

CNN prenosi da je Tramp kazao i da se “ničega nije odrekao” u korist Kima tokom samita, time se braneći od kritika da SAD ne dobijaju ništa ovim sastankom.

– Ničega se nisam odrekao. Nisam spavao 25 sati, ali mislio sam da tako treba – rekao je Tramp i dodao da je samit bio “dobar za SAD koliko i za Sjevernu Koreju”.

Američki predsjednik je takođe poručio da SAD neće morati da pokrivaju troškove denuklearizacije Sjeverne Koreje, sugerišući da će Južna Koreja i Japan biti u stanju da obezbijede finansijsku pomoć Pjongjangu.

Tramp je kazao da će sankcije Sjevernoj Koreji biti ukinute kada nuklearno oružje “ne bude više bilo faktor”.

On je novinarima rekao i da će sam posjetiti Pjongjang kada bude bilo “odgovarajuće vrijeme” i da je pozvao u Bijelu kuću Kima, koji je poziv prihvatio, a prema Trampovim riječima, i to bi trebalo da se desi “u odgovarajuće vrijeme, samo malo kasnije”.

Američki predsjednik je u obraćanju novinarima najavio i da će SAD okončati “ratne igre”.

“CNN ” navodi da se to vjerovatno odnosi na zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom koje Severna Koreja već dugo ocjenjuje provokativnim.

Foto Tanjug/AP

Navodi se da je Tramp takođe rekao da se nada da će moći da povuče američke snage iz Južne Koreje kada za to dođe vrijeme.

– Želim da povučem naše vojnike odatle. Želim da dovedem naše vojnike kući. Ali, to sada nije dio jednačine. Ja se nadam da će biti kada za to dođe vrijeme – poručio je Tramp.

On je kazao da je pristao da okonča “ratne igre” zato što ih smatra “veoma provokativnim” i dodao da će time SAD uštedeti “ogromnu količinu novca”.

Tramp je rekao i da mu je sjevernokorejski vođa Kim Džong-un poručio da Severna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora.

– Sjeverna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora – kazao je Tramp.

Američka televizija navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

– To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan – rekao je on.

Tramp je kazao da je Kim, potpisanim sporazumom, ponovo potvrdio “svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva” i ističe da Kim “želi da to učini”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime