TRAŽE SMJENU SAVJETA MINISTARA Migranti produbili rat SNSD i SDS

0

Migrantska kriza sa kojom se suočava BiH poslužila je za najnovije političko prepucavanje između predstavnika SNSD i SDS.

Naime, u SNSD smatraju da bi aktuelni saziv Savjeta ministara BiH trebalo da bude smijenjen, jer nema plan kako riješiti problem migranata, dok iz SDS poručuju da je SNSD bolje da rješava problem poskupljenja goriva.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac kaže da, pored migrantske krize, postoje i drugi brojni razlozi zbog čega bi ministri u Savjetu ministara trebalo da napuste fotelje.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ovaj saziv Savjeta ministara je uzalud potrošio protekle četiri godine, a imao je bazičnu potrebu da nanese štetu RS i da izađe iz Ustava stavljajući se u ulogu vlade iako je pomoćni organ Predsjedništa BiH. Uvijek ćemo podržati inicijativu za smjenu ovog sastava Savjeta ministara, koji je usvojio preko 60 odluka koje su štetile RS i koji je uvijek radio kako bi diskreditovao Srpsku – kaže on.

Poručuje da se Savjet ministara, na čelu sa predsjedavajućem Denisom Zvizdićem, vodio isključivo bošnjačkim interesima, koje su prolazile pored SDS.

Tog stava je i premijerka RS Željka Cvijanović, koja kaže da „Savjet ministara sve manje liči na ozbiljnu instituciju kako odmiče njegov mandat“. Poručuje da su ministri iz Saveza za promjene trebalo davno da podnesu ostavke i to kada su pod blokadom držali 750 miliona KM koje su uskratili građanima i institucijama RS.

– Da se tako nisu ponašali mnogi infrastrukturni projekti bi već bili započeti ili bi bila nastavljena njihova realizacija – rekla je ona.

Međutim, šef Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu BiH Aleksandra Pandurević kaže da u SNSD, kada je riječ o migrantskoj krizi, pokazuju veliko neznanje, budući da se tim pitanjem bavi koordinaciono tijelo u kojem sjedi i predstavnik Vlade RS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Aleksandra Pandurević

– Neka iz SNSD navedu koje su to štetne odluke usvojene u Savjetu ministara, jer izjavljuju gomilu neistina vjerujući da će ljudi povjerovati u matricu „sto puta ponovljena laž postaje istina“ – kaže ona.

Ističe da bi premijerka RS trebalo da odgovara za tri banke u RS koje su propale, silna zaduženja, odlazak mladih ljudi, te zatvaranje škola.

Nespremna vlast

Monitoring CCI o radu Savjeta ministara pokazao je da je pri dio ove godine obilježen migrantskom krizom, dočekavši vlast u BiH, kako se i očekivalo, veoma nespremnom. Kako je navedeno, zabilježen je najniži intezitet rada Savjeta ministara i usvojen najmanji broj zakona.

– Neusvajanje određenih zakona i strategija koči reformske procese u BiH, evropski put, te dovodi do kršenja obaveza koje postoje prema različitim međunarodnim organizacijama – navode u CCI.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime