Koliko košta dan u EU?

0

Sezona godišnjih odmora polako se zahuktava, a uz nju dolazi i nezaobilazno pitanje pod kojim uslovima državljani BiH mogu prijeći u države bližeg i daljeg okruženja.

U Graničnoj policiji BiH ističu da državljani BiH mogu napustiti državu s danom važenja putne isprave, ali…

– U takvim slučajevima upozoravamo ih da im putna isprava ističe. Hoće li ući u Srbiju, Crnu Goru ili Hrvatsku, pitanje je za tamošnje službenike graničnih policija – kaže Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Lična karta

U Srbiju, Crnu Goru i Albaniju državljani BiH mogu ući samo s ličnom kartom, dok u Hrvatsku, koja je članica Evropske unije, to nije moguće bez posjedovanja pasoša. Važno je znati da za ulazak u države potpisnice Šengenskog sporazuma važi isto pravilo, a to je da pasoš mora vrijediti najmanje tri mjeseca od planiranog datuma za povratak u BiH. Državljani BiH koji se odluče godišnji odmor provesti u Turskoj moraju imati pasoš koji vrijedi najmanje 120 dana od planiranog povratka u BiH.

BH državljani koji namjeravaju boraviti u EU, osim biometrijskog pasoša, moraju posjedovati i 35 evra ako imaju osiguran smještaj, odnosno 70 evra ako nemaju smještaj, za svaki dan proveden u zemljama EU.

Prošle ljetne sezone na granici s Hrvatskom kontrolisan je unos prehrambenih proizvoda, jer nije bilo dopušteno unositi mliječne proizvode i proizvode od mesa. Kada je riječ o novcu, Carinska uprava Hrvatske sugerisala je fizičkim osobama da su u obavezi prijaviti gotovinu iznad 10 000 evra.

Kućni ljubimci

– Dopušteno je unijeti jedan litar alkoholnog pića, ali u originalnom pakiovanju, baš kao i šteku cigareta po osobi – naveli su u Carinskoj upravi Hrvatske.

Prema Zakonu o putnim ispravama BiH, predviđeno je da nosilac putne isprave mlađi od 15 godina državu BiH može napustiti u pratnji jednog ili oba roditelja, odnosno zakonskog zastupnika ili staratelja. Kada je riječ o kućnim ljubimcima, za prelazak državne granice neophodno je posjedovanje pasoša, a to je bilo koja isprava koja omogućava jasnu identifikaciju kućne životinje i koja uključuje stavke koje omogućuju provjeru njenog statusa.

Za koje države ne trebaju vize

Za državljane BiH koji planiraju putovanje do 90 dana, viza nije potrebna prilikom ulaska u Albaniju, Andoru, Austriju, Bahame, Belgiju, Brazil, Bugarsku, Crnu Goru, Češku, Čile, Dansku, Ekvador, Estoniju, Finsku, Francusku, Gambiju, Grčku, Holandiju, Hrvatsku, Island, Italiju, Izrael, Kipar, Latviju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Mađarsku, Makao, Makedoniju, Maleziju, Maltu, Moldaviju, Monako, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Samou, San Marino, Sejšele, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Vatikan, Španiju, Švedsku, Švicarsku, Tunis i Tursku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime