“FANTOMSKA” mapa za smještaj migranata izazvala buru : U RS planiran smještaj 11.000, a u FBiH 23.000 migranata

0

U Bosni i Hercegovini se pojavila mapa sa ucrtanim brojkama za razmještaj migranata prema kojoj bi samo u većim gradovima Republike Srpske bilo smješteno 11.000 migranata, a u Federaciji /FBiH/ oko 23.000.

Prema mapi, koju je objavio beogradski list “Danas”, u Banjaluci je planiran smještaj 1.500 migranata, u Gradišci 1.500, Bijeljini 2.500, Zvorniku 2.000, Višegradu 1.000 i u Trebinju 2.500 migranata.

Prema ovoj mapi, u FBiH, odnosno u Sarajevu, Travniku, Stocu, Čapljini, Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu, Livnu, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši planiran je smještaj oko 23.000 migranata, piše list “Danas”.

Elida Vikić, zadužena za probleme migracija u organizaciji “Hjuman rajts voč” istakla je da ova organizacija nema preciznije podatke o dešavanjima u BiH, ali da je izvjesno da joj je EU obećala novčanu pomoć u te svrhe.

Vikićeva je naglasila da je ta organizacija uputila memorandum sa kritikama migrantske politike koju sprovodi EU.

Ujić: Ne postoji nikakva mapa, mediji koji to plasiraju treba da odgovaraju

Direktor Službe za odnose sa strancima Slobodan Ujić tvrdi da ne postoje mape sa ucrtanim brojkama za razmještaj migranata prema kojoj bi samo u većim gradovima Republike Srpske bilo smješteno 11.000 migranata, a u Federaciji /FBiH/ oko 23.000.

“To je smiješno. Mislim da mediji koji napišu takve gluposti treba da odgovaraju. To su strašne gluposti”, rekao je Ujić Srni komentarišući mapu sa ucrtanim brojkama za razmještaj migranata prema kojoj bi samo u većim gradovima Republike Srpske bilo smješteno 11.000 migranata, a u Federaciji /FBiH/ oko 23.000, a koju je objavio beogradski list “Danas”.

Govoreći o migrantskoj krizi koja je ovih dana kulminirala u Unsko-sanskom kantonu, on je rekao da na području ovog kantona ima oko 1.500 migranta, te da se taj broj mijenja iz dana u dan.

“Granični pojas, što se tiče Hrvatske, u posljednje vrijeme se ozbiljno zatvara i sve teže se prelazi granica, zbog čega se i kod migranata osjeti nervoza zbog koje su juče krenuli na legalni granični prelaz”, naveo je Ujić.

On je istakao da je evidentno da BiH ima sve veći broj ekonomskih migranata i da je zadnjih desetak dana registrovano više od 500 državljana Irana.

“To smo i predvidjeli nakon što im je Srbija ukinula vize. Prema našim informacijama, postoji čak pet letova sedmično na relaciji Teheran-Beograd i to znači da će ovaj problem u narednom periodu biti usložnjen”, ocijenio je Ujić.

On je najavio da je u pripremi sastanak sa relevantnim ljudima iz ministarstava Srbije na kome bi trebalo da se razmotre odgovori na te izazove i šta Srbija planira da preduzme.

“Državljani Irana, kada slete, imaju spremne ljude koji ih čekaju na aerodromu, bacaju dokumente, dovlače ih na potezu od Ljubovije do Malog Zvornika i onda plaćaju kako bi čamcima prešli na teritoriju BiH”, kaže on.

Ujić je ponovio da BiH može jedino odgovoriti na taj način da zatvori granicu.

Prema njegovim riječima, u slučaju zatvaranja granica zapadnih susjeda Hrvatske, te Slovenije i Austrije, koje su najavile vježbu zatvaranja granice, BiH samo preostaje da zatvori svoju granicu prema istočnim susjedima Srbiji i Crnoj Gori, odakle migranti ulaze.

“To je jedino što nam preostaje”, zaključio je direktor Službe.

Na pitanje kako komentariše stav direktora Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Pitera van der Overarta da je BiH poprilično nespremna, da reaguje sporo i indolentno, Ujić je rekao da ne zna šta je Evropa uradila po tom pitanju.

“Migranti dolaze iz jednog dijela, iz jedne evropske zemlje i žele u drugu evropsku zemlju. Dolaze iz Grčke i žele u druge zemlje EU, oni ne žele ostajati i koriste BiH kao tranzitno područje. BiH je složena zemlja sa četiri nivoa vlasti, da li je spremna? Pa koja je to zemlja spremna u regionu”, upitao je on.

Ujić je zaključio da to nije problem BiH i agencija u BiH, već cijelog zapadnog Balkana zajedno sa EU.

“BiH niti ima kapaciteta, niti može prihvatiti te migrante na svojoj teritoriji”, poručio je on.

(Srna, foto: RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime