PRVO SUĐENJE ZA TERORIZAM U SRPSKOJ :“Koji to terorista ima zeca za kućnog ljubimca?!”

0

Milan Macura (33) prvi optuženi za terorizam u Republici Srpskoj nije sklon nasilju, niti bilo čemu sličnom, a poruka o “Zimzogradu” je njegov način izražavanja humora i sarkazma i niko nije mogao vjerovati da će ga dovesti na optuženičku klupu.

Macura je spornom porukom koju je objavio na vlastitom Instagram profilu komentarisao “Zimzograd” u tolikoj mjeri da je njegov stav Republičko javno tužilaštvo okvalifikovalo kao krivično djelo terorizma.

– Macura je pošten mladić, bavi se sportom, nikada nije učestvovao u tuči, brine se za stare i bolesne roditelje – u svjedočenju je naveo Srđan Slijepčević.

Njegova izjava da Macura kao kućnog ljubimca ima i zeca izazvala je smijeh u sudnici uz komentar advokata Krstana Simića: “Koji to terorista ima zeca za kućnog ljubimca?!”.

– Poruku koja je Macuru dovela ovdje gdje je sada svi smo doživjeli kao jedan vid sarkazma svojstven Milanu, a citati u kojima navodi “da će djeci davati imena po njemu” su dijelovi iz kultne serije “Crni Gruja” – objasnio je Slijepčević.

Gotovo identične iskaze o Macuri kao pristojnom i kulturnom mladiću koji nikada nije došao u sukob sa zakonom do sporne poruke, dali su i svjedoci Biljana Macura, Darijo Kljajić, Đurađ Bojinović, Neven Đurđić, Zdravko Ivanović i Sredo Vučenović.

– Objava Macure bila je rezultat ogorčenosti na moralni pad našeg društva – izjavio je Đurđić.

Stomatološki tehničar Macura inače je prva osoba koja je u Republici Srpskoj optužena za terorizam, a na optuženičku klupu dovela ga je poruka na Instagramu o manifestaciji “Zimzograd”.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Sporna poruka neke je ozbiljno zabrinula, a druge nasmijala.

– Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd. a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na mene 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih pizd…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke – napisao je optuženi Macura 8. decembra 2016. godine na profilu Zimzograda nakon čega su organizatori odmah obavijestili policiju kojoj nije trebalo dugo da uhapsi mladića.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime