Mališani koji koriste SLUŠALICE rizikuju GUBITAK SLUHA

0

KOPENHAGEN, 25. JUNA  – Djeca koja često koriste slušalice kada uživaju u muzici rizikuju gubitak ili oštećenje sluha – navode danski stručnjaci.
Mališani koji slušaju muziku sa prenosnih uređaja, poput pametnog telefona ili tableta, uz pomoć slušalica, izloženi su većem riziku gubitka sluha zbog buke – pokazuje istraživanje.

Naučnici su testirali sluh više od tri hiljadev mališana starih od devet do 11 godina, a njihove roditelje anketirali o pritužbama djece na sluh, koliko često koriste slušalice i koliko glasno slušaju muziku.

Utvrđeno je da više od 400 mališana, odnosno 14 odsto ispitanika, ima neke teškoće sa visokim frekvencijama.

Gubitak sluha za visoke frekvencije, posebno kod mladih, povezan je sa izloženošću buci – upozoravaju sručnjaci.

Bez obzira na količinu vremena potrošenog za slušanje muzike sa slušalicama, djeca koja su koristila prenosne uređaje za slušanje, makar jedan ili dva dana u sedmici, imala su dva puta veće izglede da izgube ili oštete sluh od djece koja nisu koristila uređaje.

Iako jedno istraživanje ne može da dovede do sigurnopg zaključka da prenosni uređaji izazivaju gubitak sluha, ono pokazuje da izloženost muzucu može da utiče na sluh u djetinjstvu – navode danski stručnjaci.

Većina djece sluša muziku putem slušalica, a više od 90 odsto starije djece koristi neki prenosni uređaj za tu namjenu.

Osim gubitka sluha koji je posljedica buke, i zvukovi se mogu činiti prigušenim ili udaljenim, a djeca se mogu žaliti na “zvonjavu” u ušima.

To ponekad može biti privremeno,na primjer nakon nekog glasnog koncerta, ali može postati trajno nakon čestog izlaganja buci – upozoraju sručnjaci, a prenose naučni portali.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime