U dobar čas: Sva POVEĆANJA primanja rezultat FINANSIJSKE sposobnosti SRPSKE

0

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će Vlada do kraja sedmice pripremiti sva zakonska rješenja i uputiti ih u skupštinsku proceduru kako bi radnici mogli da dobiju uvećanu avgustovsku platu.

On je naveo da je pred Narodnom skupštinom velika zakonodavna aktivnost, jer će biti potrebno promijeniti devet zakona da bi se sve planirano moglo sprovesti i da bi radnici dobili uvećanu avgustovsku platu.

“Vlada će do kraja sedmice pripremiti sva zakonska rješenja, uputiti ih u skupštinsku proceduru i naša očekivanja su da će Narodna skupština da ih usvoji prije ljetne pauze”, istakao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da su sva povećanja primanja na koja se Vlada odlučila u ovom trenutku rezultat njene finansijske sposobnosti.

Kada je riječ o povećanju plata u Srpskoj, ministar finansija je naveo da je Vlada prilikom usvajanja budžeta vrlo jasno rekla da neće smanjivati plate zaposlenima u javnom sektoru, niti će otpuštati radnike, već da će kroz čuvanje fonda plata zaposlenih u javnom sektoru i privredni rast doći u ovaj okvir plata budžetskih korisnika i bruto domaćeg proizvoda u kojem se danas nalazi.

“Ono što smo mi vrlo lako mogli da završimo jeste da povećamo samo plate u javnom sektoru. Onim sredstvima koja su potrebna da povećamo plate svim radnicima u Srpskoj, mogli smo da povećamo plate svim zaposlenim u javnom sektoru za deset odsto i da nas ta mjera manje košta nego što će nas koštati mjera koju ovdje predlažemo”, objasnio je Tegeltija.

On je najavio da Vlada danas ima prve konsultacije sa poslodavcima i sindikatima, kao i sa predstavnicima lokalne zajednice.

“Naša namjera je da novac koji će Vlada i dio lokalne zajednice ostaviti na raspolaganju povećanjem neoporezivog dijela dohotka mora dođi do svih zaposlenih, a da bi se to desilo mora između ostalog doći do promjene načina ugovaranja plata između poslodavca i zaposlenih radnika”, napomenuo je Tegeltija.

On je naveo da će na ovaj način, iznos bruto plate koji poslodavac isplaćuje radniku ostati na istom nivou, odnosno poslodavac će imati isti trošak, a zaposleni veću platu.

“Trošak povećanja plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj snosiće Vlada Republike Srpske i dijelom svih 63 lokalne zajednice za zaposlene na teritoriji svoje opštine”, rekao je Tegeltija.

Procjena Vlade je da će za više od 260.000 zaposlenih u Republici Srpskoj po ovom osnovu povećanje plate na godišnjem nivou iznositi oko 80 miliona KM, od čega će se 60 miliona KM izdvojiti iz budžeta Republike, odnosno umanjenjem prihoda u budžetu, a oko 20 miliona KM će biti umanjenje prihoda u svim lokalnim zajednicama.

“Siguran sam da će se ovaj gubitak sredstava i u budžetu Republike i u budžetima loklanih zajednica prije svega obezbijediti povećanjem prihoda od poreza na potrošnju u budućem vremenskom periodu”, istakao je Tegeltija.

On je dodao da će na saniranje gubitka uticati i rast broja zaposlenih u realnom sektoru, koji će biti rezultat prije svega privrednog rasta i provođenja nekih Vladinih realnih mjera zapošljavanja.

Tegeltija je podsjetio da je Vlada od 2014. godine, uvođenjem 200 KM neoporezivog dijela dohotka, poslovnoj zajednici ostaljala na raspolaganje 94 miliona KM godišnje, odnosno zaključno sa ovom godinom poslovnoj zajednici ostaće 470 miliona KM.

“Naša odluka je da ta mjera u ovom trenutku mora biti usmjerena prema radnicima. Samo države koje imaju stabilne javne finansije provode ovakve mjere, jer mogu nadomjestiti gubitak tih prihoda iz nekih drugih izvora”, naglasio je ministar finansija.

Tegeltija je rekao i da će rast indirektnih poreza u idućoj godini u lokalnim zajednicama biti 30 miliona KM, dok će njihov gubitak povećanjem plata biti 20 miliona KM, dok će budžet Srpske pokriti tek pola svog gubitka rastom indirektnih poreza.

“Sva privredna kretanja u Srpskoj pokazuju da će stopa rasta prihoda od direktnih i indirektnih poreza i u ovoj i narednoj godini biti veća od onog što smo planirali i da ćemo nadomjestiti te gubitke”, kaže Tegeltija.

Tegeltija je naveo da najveći problem u ovoj mjeri mogu biti loši poslodavci, koji će ovaj dio rasterećenja pokušati da zadrže za sebe, zbog čega je Vlada pripremila zakonska rješenja, koja će imati i sankcije za one koji budu pokušali da to zloupotrijebe.

Govoreći o najnovijem povećanju penzija od 2,5 odsto, Tegeltija je podsjetio da su penzioneri, na početku mandata sadašnje Vlade, imali tri zahtjeva – redovnost i sigurnost u isplati penzija, te povećanje u skladu sa finansijskom snagom Srpske.

“Uspjeli smo da zaokružimo proces povećanja penzija od 20 odsto od trenutka kada je rukovođenje Vladom preuzela Željka Cvijanović i povećavaćemo ih dalje u skladu sa finansijskim sposobnostima Srpske”, najavio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, oni predstavnici opozicije koji danas zagovaraju povećanje penzija od deset odsto, nemaju nikakvo pravo da se obraćaju penzionerima, jer to su isti oni koji su kada su bili na vlasti u Republici Srpskoj isplaćivali penzije po koeficijentima od 0,62 odsto od onoga rješenja koje su penzineri imali od Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

“Ako su imali rješenje na 300 KM, Fond je isplaćivao 190 KM, jer je tada važila praksa koliko se prikupi sredstava toliko se isplati. Tek dolaskom Milorada Dodika na mjesto premijera uspjeli smo da dođemo u situaciju i da se penzije isplaćuju u skladu sa rješenjima”, istakao je sinoć Tegeltija za RTRS.

On kaže da će do kraja godine za isplatu penzija biti potrebno 12 miliona KM, te da se uslovi za povećanje penzija prije svega stvaraju kroz pretpostavku povećanja naplate prihoda od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Tegeltija je podsjetio da Vlada riješila i pitanje boračke populacije, odnosno oni 600 bopraca koji imaju 65 godina starosti, a nemaju 15 godina plaćenog staža, gdje su tim kategorijama obezbijeđena dodatna mjesečna primanja pored njihovog mjesečnog dodatka.

Izvor: Srna

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime