ŽELJE su jedno STVARNOST drugo Da li će povećanja primanja izazvati HAOS na lokalnom nivou

0

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske, izjavila je da će, nakon najavljenog povećanja, najniža plata u javnom sektoru u Srpskoj biti 450 KM, te da je cilj Vlade da minimalna zarada uskoro bude 500 KM.

Nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata, Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore Republike Srpske, Cvijanovićeva je navela da je ovo bio završni sastanak o mjerama usmjerenim na povećanje plata u Srpskoj prije upućivanja svih potrebnih zakonskih rješenja i dokumenta na razmatranje na Ekonomsko-socijalni savjet, potom na sjednicu Vlade koja će biti održana u petak, 29. juna, i nakon toga u Narodnu skupštinu.

Ona je pojasnila da je u javnom sektoru registrovano 2.000 ili 3.000 zaposlenih u prosvjeti koji su imali platu od 400 KM, te da nije bilo pošteno da se njima zarada poveća samo za 30 KM, koliko je planirano povećanje plata svim radnicima u Srpskoj.

“Morali smo da vodimo računa da oni dobiju veći iznos i dobiće 50 KM, dok će oni sa platom od 500 KM dobiti 45 KM više. Svi drugi, da bismo bili pravdeni i da ne bismo govorili o procentu, imaće ciljano povećanje od 30 KM”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka.

Prema njenim riječima, poslodavci su dužni da za 30 KM povećaju plate zato što je njih država oslobodila poreza za još 300 KM, uz onih ranijih 200 KM neoporezivog dijela dohotka.

“Oni će to morati da rade, jer će to biti zakonom propisano. Ne može biti varanja, a ako bude varanja biće i sankcionisanja”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Vlada sa socijalnim partnerima imala visok stepen razumijevanja da je ovo mjera koju treba da preduzmu, dodajući da su dugo radili kako bi došli do ovakvog rješenja.

“Vrlo sam optimistična jer smo pokazali ogromnu odgovornost i ne sjećam se da postoji ijedna vlada koja je u jednom koraku našla rješenje da se interveniše prema radnicima i u javnom i u realnom sektoru”, dodala je premijer Srpske.

Ona je naglasila da je posebno značajno to što je ova mjera osnova za neke druge korake koji će tek uslijediti, kada će se ponovo intervenisati prema svim radnicima.

“Zajedno ćemo raditi da podignemo najnižu platu i da kreiramo dodatne mjere koje će služiti rasterećenju privrede, a koje će morati automatski da se preliju na plate radnika”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da se mora pojačati rad kontrolih organa, posebno zbog činjenice da u privatnom sektoru ima pojava da se plata isplaćuje djelimično na ruke, a dijelom posredstvom banke, ali da je mnogo više poslodavaca koji ozbiljno pristupaju ovom pitanju.

“Pozivamo ljude u javnom sektoru da o tome pričaju i da pomognu Vladi kako bismo mogli da obezbijedimo da se u budžet sliva ono što treba i da u naše fondove socijalne sigurnosti ulazi novac koji treba da uđe”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da borba protiv sive ekonomije nije samo poluga koju ima u rukama Vlada, jer bez onih članova društva koji su zajedno s Vladom u toj borbi nema puno pomaka.

Cvijanovićeva je napomenula da je povećanje plate dobra polazna osnova i za penzionere, jer ima više šanse za redovno usklađivanje penzija od sljedeće godine.

“Ovo je jedina Vlada koja je u jednom koraku u dogovoru sa socijalnim partnerima uspjela ovo da obezbijedi, što će lančano vući i redovna usklađivanja penzija, rast potrošnje, a imamo dovoljno sredstava da intervenišemo u slučaju nekog manjka na nivou lokalnih zajednica”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je na sastanku rečeno da se realni sektor u Srpskoj suočava sa ozbiljnim manjkom radne snage, zbog čega je potrebno što prije ići u zaključivanje aranžmana koji uključuju i Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, da se preduzimaju određene mjere.

“Sad treba ponovo sjesti i računati”

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je neusmnjivo dobra stvar da se ide na povećanje primanja, da rastu plate, ali je izrazio zabrinutost zbog smanjenja prihoda na lokalnom nivou.

On je rekao da nove mjere Vlade Republike Srpske koje predviđaju povećanje neoporezivog dijela dohotka za lokalne zajednice u Srpskoj istovremeno znači oko 20 miliona KM prihoda manje na godišnjem nivou.

Radojičić je rekao novinarima u Banjaluci da su planovi Vlade predstavljeni na današnjem sastanku premijera Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske.

“Nesumnjivo je dobra stvar da se ide na povećanje primanja, da rastu plate. Kratkoročni efekat na lokalnom nivou je smanjenje prihoda. Ja sam jutros izrazio zabrinutost u razgovorima sa predstavnicima Vlade, jer je naša kalkulacija za ovu godinu da bi to značilo pad prihoda u gradu za više od dva miliona KM”, naveo je Radojičić.

On je rekao da će grad morati izvršiti novi obračun ako takvi akti budu usvojeni i da je moguće da će se neki od započetih projekata morati “zakočiti” ili će se sačekati sa njima da se ne bi ušlo u deficit.

Radojičić smatra da grad ne smije ulaziti u stvaranje finansijskih obaveza za koje nema obezbijeđena sredstva.

“Dugoročno gledano, vjerovatno bi ta mjera trebala donijeti povećanje prihoda po drugim osnovama, povećanu potrošnju i povećan rast od PDV-a, ali kratkoročno gledano znači manje prihoda za lokalne zajednice”, ističe Radojičić.

On je rekao da nije bio u prilici, zbog današnje sjedice Skupštine grada, da ostane do kraja na sastanku u Vladi i da čuje da li su doneseni neki zaključci.

Radojičić kaže da je u ovom momentu nemoguće reći koji će projekti morati biti zaustavljeni ako budu usvojeni ovi zakoni.

“Usvojili smo rebalans budžeta kojim smo predvidjeli niz novih projekata. Sad treba ponovo sjesti i računati, jer ove mjere nisu bile najavljene, znači nismo imali ranije saznanja da će doći do promjena u poreskoj politici”, rekao je Radojičić.

(Srna)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime