NEOBIČAN PARK U MILIĆIMA Gagarin u društvu Njegoša i Gandija

0
МИЛИЋИ, 28. ЈУНА /СРНА/ -Предсједник Компаније "Боксит" Рајко Дукић и предсједник Комитета за награде и титуле Руске Федерације Владимир Шихаљејев свечано открили бисту великог руског космонаута Јурија Гагарина у милићком Парку великана.

Rajko Dukić, predsjednik Kompanije “Boksit” iz Milića, sinoć je povodom Vidovdana u centru ovog podrinjskog rudarskog gradića, svečano otkrio bistu čuvenog ruskog kosmonauta Jurija Gagarina.

Gagarin je osvanuo u milićkom Parku velikana, gdje će se družiti sa kineskim velikanima Konfučiijem i Deng Sjaopingom, indijskih vođom Mahatmom Gandijem, a park krase i i biste čuvenog pesnika Rabindranata Tagorea, te Petra Drugog Petrovića Njegoša i srpskog naučnika Mihaila Petrovića Alasa. 

Otkrivanjem Gagarinove biste obilježeno je otvaranje “Ljetneg festivala kulture i sporta Milići 2018”.
Uz Dukića, kojeg lokalci zovu i “gazda Milića”, pošto kontroliše sve resurse u ovom opstini i dobrom dijelu Birča, Gagarina je u Milićima pozdravio i predsjednik Komiteta za nagrade i titule Ruske Federacije Vladimir Šihaljejev.

Šihaljejev je Dukiću na svečanosti uručio Orden Svetog cara Nikolaja, kojim ga je Komitet odlikovao za zasluge u jačanju prijateljskih i bliskih odnosa srpskog i ruskog naroda i veliki doprinos izgradnji i obnovi pravoslavnih hramova, te izjavio da je “srećan što postoje ljudi koju njeguju rusku istoriju i što su stvorili poseban park u kome su predstavljeni ruski velikani.”

Milićki Park velikana, sa posebnim postavkama bisti srpskih, ruskih, evropskih, kineskih i indijskih velikana, od danas ima ukupno 44 biste, samim tim predstavlja značajnu kulturnu i turističku atrakciju na mapi srpskog turizma.
Park je otvoren 2010. godine..

– Zahvaljujemo za prijeteljsto sa Rusijom i želimo vam sve najljepše – rekao je Šihaljejev.

Posebna priznanja Komiteta na današnjoj svečanosti dodijeljena su Boračkoj organizaciji opštine Milići, za doprinos u stvaranju Republike Srpske, te Kompaniji “Boksit” za profesionalne zasluge i reputaciju u poslovnom ambijentu.

Na današnjoj svečanosti predstavljen je i program “Ljetnog festivala kulture i sporta Milići 2018”, koji će trajati do 4. avgusta.

U toku festivala najavljeno je održavanje Međunarodnog turnira u malom fudbalu, Festivala folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja, Međunarodnog turnira u košarci, trke do vrha “Rajkovog tornja”, takmičenja u plivanju, te 5. međunarodne likovne kolonije “Boksit i boje”.

Manifestacija “Ljetnji festival kulture i sporta Milići 2018” trajaće do 4. avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime