Šta stručnjaci kažu o tvrdnjama da nam Rusi šalju kišu?

0

SARAJEVO – Vremensku situaciju, koja nije baš sjajna za uživanje u ljetnim čarima, na ovim prostorima korisnici društvenih mreža doveli su čak u vezu sa održavanjem Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Rusiji.

Mnogi tvrde da Rusi koriste sisteme za tjeranje oblaka kako im kiša ne bi pravila probleme na utakmicama, pa ti oblaci dolaze na “naše nebo” i donose padavine.

Međutim, šta stručnjaci kažu o tome?

“Još se u periodu SSSR pričalo o tome kako su Rusi napravili sistem za ‘tjeranje oblaka’. Vjerovatno je prvi put taj sistem primijenjen u sportske svrhe u periodu Olimpijade u Moskvi ‘80. Rakete za razbijanje gradonosnih oblaka postoje svugdje u svijetu. U susjednoj Hrvatskoj čak ih i poljoprivrednici imaju i djeluju ‘po oblacima’. U SAD-u je najveća meteo priča u vezi s usmjeravanjem ciklonskih strujanja. Naime, bolje je da tornado ‘pogodi’ neku preriju nego neku gradsku metropolu”, kaže za portal “Faktor.ba” Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja.

On pojašnjava, međutim, da istočna Evropa ima manje padavina od nas, a gradovi u kojima se igra Svjetsko prvenstvo u Rusiji 30 do 50 odsto manju godišnju količinu padavina od Sarajeva.

“Razbijanje oblaka ne remeti kruženje vode u prirodi. Ta vlaga će se kondenzirati ponovo i negdje izlučiti. Ali iz Rusije u ovom periodu baš nam i ne dolaze padavine. Naime, sve i da nam ‘vjestački’ Rusi šalju ‘svoj zrak’, isti ne bi bio vlažan. Taj dio Rusije je generalno klimatski ‘suh’ tako da bi nam oni, da nam šalju zrak, poslali suho i toplo vrijeme. U ovom periodu godine nama dominiraju cikloni sa Mediterana i Atlantika. Nestabilne ciklone dovode do brze promjene vremena, ne klime. U dodiru sa hladnijim masama vrši se kondenzacija”, govori Zubić.

On zaključuje da će stabilizacija svakako uslijediti, “a da su Rusi, ili bilo ko drugi, krivi za ovo, više je bajka o zavjeri nego realna meteorološka mogućnost”.

(Faktor.ba)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime