Brzi i žestoki

0

Kada su u BiH prošle godine uvođene stroge kazne u saobraćaju, većina nas je bila zgrožena, ističući kako je to sve previše u odnosu na naš standard, ludost i samo skupljanje para. Zaista, maksimalnih 1.000 KM za brzu vožnju ili vožnju u pijanom stanju zvuči drakonski i zastrašujuće.

Godinu dana kasnije, međutim, stvari izgledaju dosta drugačije. Kao da se niko, zapravo, nije puno prepao tog „poskupljanja“ ili kao da imamo viška para u džepovima.

Tako je bar kad se pogledaju zvanični podaci. Po njima smo se, naime, prošle godine lijepo naplaćali kazni za saobraćajne prekršaje – čak 21 milion KM su iznosile izrečene kazne, što je sedam miliona više nego u 2016. godini.

Nije malo, a nije ni naivno. Ni po broju izdatih prekršajnih naloga, a posebno za najskuplje prekršaje, nimalo se nismo opametili. I dalje vozimo prebrzo, pijani, bez dozvola, ne vežemo pojas, a držanje telefona u ruci nam je u vožnji prirodno koliko i držanje volana.

Ne pije nam vode ni ono opravdanje da nismo mi gori vozači, već je policija više u kontrolama. Jednostavno, ako ne pravimo prekršaje, ne mogu nas ni kazniti. Ali očigledno im dajemo sasvim dovoljno razloga i za kontrole, i za kažnjavanje.

Samo podatak da je policija prošle godine gotovo 15.000 vozača isključila iz saobraćaja, jer su vozili pijani, dovoljno govori. Možda sa sljedećim pooštravanjem kazni budemo pametniji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime