Pomama za polovnim udžbenicima: Roditelji već počeli da traže knjige za iduću školsku godinu

0

Polovni udžbenici za jedan razred koštaju duplo jeftinije od novog kompleta, zbog čega mnogi roditelji radije pazare preko oglasa nego u knjižarama.

Nastava u školama tek što je završila, a roditelji su već počeli da se raspituju i djeci kupuju udžbenike potrebne za septembar. Roditelji koji trebaju opremiti dva školarca kažu da je veliki izdatak za kućni budžet dati najesen 200 KM za komplet novih knjiga jer djeci pored toga treba kupiti još i odjeću, obuću, te drugi školski pribor.

Zato je sve više građana koji se odlučuju za razmjenu i prodaju polovnih udžbenika.

Korištene knjige za osnovnu školu u oglasima nude se po cijeni od 30 do 90 maraka, u zavisnosti o kojem razredu je riječ. To je duplo jeftinije od ovogodišnjih izdanja, dok se udžbenici pojedinačno nude za cijenu od tri KM.

– Knjige za peti razred kupila sam za 40 KM, a za deveti su koštale 70 KM. Zadovoljna sam kako su očuvane jer su korištene samo jednu godinu – ispričala je majka dvoje osnovaca iz Derviša kod Banje Luke.

Razmjena udžbenika već tradicionalno se organizira u udruženju „Zdravo da ste“.

– Roditelji su već počeli donositi polovne knjige, za sada imamo udžbenike za 3. i 4. razred, ali generalno najviše se traže kompleti za starije godine, za 7. i 8. razred koji su inače i najskuplji – rekli su u ovom udruženju.

Zaposleni Banjalučani koriste priliku i da knjige kupe na tri rate u pojedinim knjižarama kako bi rasporedili mjesečne troškove. Na ovaj način uglavnom pazare radnici državnih preduzeća koja najčešće imaju sklopljene ugovore sa knjižarama za ovu pogodnost.

Razmjena

I u udruženju porodica s četvoro i više djece već su kažu nabavili prve koplete knjiga za svoje članove, kao i potreban školski pribor.

– Naši odlični učenici dobivaju bepslatno knjige, ali mi ih obavezujemo da onda te komplete vrate u udruženje koje dalje prosleđujemo kome je potrebno. Grad će pokloniti udžbenike za oko 70 djece iz socijalno- ugroženih višečlanih porodica – rekao je predsjednik banjalučkog udruženja Jovan Radovanović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime