U Sofiji dogovorena gradnja autoputa Banjaluka-Prijedor

0
Republika Srpska je u Sofiji potpisala ugovor sa kineskim partnerima o izgradnji 42 kilometra autoputa Banjaluka-Prijedor vrijednosti 297 miliona evra, saopštili su u Banjaluci ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i direktor Autoputeva Dušan Topić.

Rečeno je da će izgradnja biti finansirana sistemom koncesije i da će autoput biti izgrađen za pet godina.

Kineski partneri obezbijediće novac i 30 godina ubirati putarinu na ovoj dionici, dok će Republika Srpska doplaćivati dio do garantovanog iznosa putarine godišnje.

Procjena Ministarstva je da će prvih pet godina Republika Srpska plaćati do 50 odsto tog iznosa, a da će nakon toga autoput biti samoodrživ.

– Protokolom koji smo sa kineskim partnerom potpisali na Samitu “16 plus jedan”, koji je održan u Sofiji proteklog vikenda, stekli smo uslove da tražimo saglasnost Komisije za koncesije Vlade Srpske, Vlade Kine i mišljenje Pravobranilaštva Srpske, kako bi konačan ugovor potpisali u septembru – rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, time bi se stekli uslovi da kineska strana krene u realizaciju, koja podrazumijeva izradu projekta i obezbjeđivanje finansiranja, dok bi obaveza Republike Srpske bila eksproprijacija.

– Ovim smo otvorili mogućnost da se ovaj projekat izgradnje autoputa do Prijedora nastavi prema Novom Gradu u profilu autoputa, te da se gradi brzi put prema Kozarskoj Dubici – naglasio je Trninić i dodao da je na samitu potpisan i Protokol o saradnji u vezi sa projektom autoputa Doboj-Vukosavlje i autoputa Vukosavlje-Brčko, s tim da se dionica Doboj-Vukosavlje odnosi na Koridor “Pet ce”, odnosno dio koji prolazi kroz Srpsku.

Topić je naglasio da je koncesija novi vid finansiranja izgradnje autoputeva u Srpskoj.

– Kada je riječ o autoputu Banjaluka-Prijedor imamo veoma dobar koncensioni ugovor. Kineski partner obezbjeđuje finansijska sredstva i gradi autoput, a predviđeno je da gradnja traje ukupno pet godina – objasnio je Topić.

On je naglasio da su od tog perioda dvije godine predviđene za pripremu u smislu izrade projektne dokumentacije, obezbjeđivanja finansijskih sredstava, te eksproprijacije terena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime