Političke partije predstavile NOSIOCE LISTA: Derbi u Banjaluci i Zvorniku

0

Sudeći prema listama kandidata, predstojeći opšti izbori će biračima u Republici Srpskoj ponuditi nekoliko super zanimljivih izbornih duela.

Najneizvjesnije bi, već na prvi pogled, trebalo da bude u banjalučkoj Izbornoj jedinici tri za Narodnu skupštinu RS, gdje su se gotovo sve najznačajnije političke partije opredijelile da na čelo svojih izbornih lista stave „tešku artiljeriju“.

Listu kandidata DNS u ovoj izbornoj jedinici predvodi predsjednik Narodne skupštine i zamjenik predsjednika DNS Nedeljko Čubrilović, dok se na čelu liste SP nalazi šef Gradskog odbora te partije u Banjaluci Goran Selak. PDP i NDP su u najvećem gradu RS na vrhove svojih izbornih lista takođe istakli najbolje što imaju, odnosno sadašnjeg ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka i bivšeg predsjednika RS Dragana Čavića.

Vladajući SNSD je za nosioca liste u ovoj izbornoj jedinici postavio svog stranačkog potpredsjednika i dugogodišnjeg poslanika i funkcionera u zajedničkim institucijama BiH Nikolu Špirića, dok će listu SDS predvoditi jedna od njihovih najvećih „mladih nada“, aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Davor Šešić.

Izuzetno zanimljiva izborna utakmica, sudeći prema nosiocima stranačkih lista, vodiće se i u Izbornoj jedinici dva. Tamo će koplja ukrstiti načelnik Prnjavora Darko Tomaš iz SNSD, DNS-ov ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, te poslanici SDS, PDP i SP u Narodnoj skupštini RS, Miladin Stanić, Milan Švraka i Slobodan Protić.

Iako se u ostalim izbornim jedinicima takođe mogu očekivati neizvjesni dueli i žestoka bitka za glas svakog birača, posebno interesantno moglo bi da bude u Izbornoj jedinici sedam, gdje su za nosioce lista stranke postavile vrlo zvučna imena.

Nosilac liste SNSD za Narodnu skupštinu RS iz te izborne jedinice je stranački potpredsjednik i sadašnji šef kluba poslanika SNSD Radovan Višković, dok je za nosioca liste SDS postavila svog stranačkog potpredsjednika Kostadina Vasića. Na čelu liste DNS nalazi se Spomenka Stevanović, takođe potpredsjednica stranke i šefica kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini RS.

Što se tiče izbora za Parlamentarnu skupštinu BiH, žestoki derbiji zakazani su u svakoj od tri izborne jedinice za taj nivo vlasti. Najneizvjesnija utakmica očekuje se u Izbornoj jedinici jedan, gdje se na mjestu nosioca stranačkih lista za Parlament BiH nalaze sve sami politički „kapitalci“.

Nosilac liste SNSD u toj izbornoj jedinici je Nebojša Radmanović, SDS je na čelo svoje liste gurnuo Dragana Mektića, PDP Branislava Borenovića, DNS Dragutina Rodića, a socijalisti Živka Marjanca.

U Izbornoj jedinici dva sučeljavaju se SDS-ov gradonačelnik Doboja Obren Petrović i SNSD-ov biznismen Vojin Mitrović.

Napeto će biti i u Izbornoj jedinici tri, gdje sa vrha izbornih lista za Parlament BiH konkurišu Mirko Šarović (SDS), Staša Košarac (SNSD), Miroslav Brčkalo (PDP), Nenad Nešić (DNS) te socijalista Jakov Galić.

Zanimljivi okršaji

Osim navedenih izbornih jedinica, u kojima se očekuju posebno zanimljive političke borbe, ništa manje napeto neće biti ni u ostalim jedinicama. U izbornoj jedinici jedan za NS RS nosilac liste PDP je Perica Bundalo, SNSD je izabrao Dražena Vrhovca, dok se SDS oslanja na Milana Tubina.

U Izbornoj jedinici osam SDS je za nosioca liste postavio Darka Babalja, SNSD Miroslava Vujičića, a DNS Aleksandra Glavaša.

Luka Petrović predvodi SNSD u Izbornoj jedinici devet, dok je SDS na čelo liste stavio Branka Butuliju.

Boris Knežević – ”EuroBlic”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime