SRAMNO PONAŠANJE CRKVENIH POGLAVARA Vladike se posvađale zbog NESTANKA 400.000 EVRA

0

Prošle nedjelje umalo je došlo do tuče između dvojice vladika, smijenjenog Filareta i episkopa mileševskog Atanasija (Rakite), prilikom njegove posjete manastiru Dubnica gdje Filaret boravi. Prema saznanjima “Blica”, smijenjeni vladika Filaret provocirao je i izazivao na tuču episkopa mileševskog, došlo je do koškanja i gurkanja, ali ne i obračuna među vladikama.

Vladika Atanasije prošlog ponedjeljka otišao je u posjetu manastiru Dubnica u mileševskoj eparhiji i saopštio Filaretu da je došao da razgovaraju o crkvenom novcu koji nedostaje iz vremena kada je on upravljao Eparhijom, kao da ima značajnih dugovanja na nivou cijele Eparhije. Prema saznanjima episkop Atanasije tražio je odgovor od Filareta o 400.000 evra koji nedostaju iz manastira Pribojska banja. Čim je čuo razlog episkopovog dolaska i pitanje koje je uslijedilo, Filaret je počeo da provocira i izaziva da ga vladika Atanasije udari.

Filaret je razriješen upravljanja Eparhijom na majskom Saboru 2015 godine, a njegovo mjesto dodjeljeno je dvije godine kasnije vladiki Atanasiju (Rakiti) koji je bio i dugogodišnji vikar počivšeg patrijarha Pavla. Vladika Filaret se nikada nije pomirio sa svojom smjenom i godinama pokušava da se vrati na čelo Eparhije. U tome ima i pomoć pojedinih vladika među kojima bačkog Irineja. U crkvenim krugovima se ovaj nemili događaj, koji kako kažu, “ne služi na čast nijednom od vladika” tumači kao još jedan u nizu pokušaja Filareta da se vrati u Eparhijski tron. Ovog puta da se pokaže kako vladika Atanasije nije dostojan upravljanja Eparhijom.

Kako “Blic” saznaje u Patrijaršiji, vladika Atanasije je sa namjerom svratio u manastir Dubnica gdje po odluci SPC Filaret boravi poslije smjene. Episkop je kako navodi izvor Blica želio da od vladike Filareta lično čuje šta se dogodilo sa pozamašnom svotom crkvenog novca kome nema traga. Prema informacijama koje su stigle u Patrijaršiju, vladika Atanasije je u posjetu kod bivšeg vladike otišao sa darovima, a Filaret mu je odmah odbrusio da mu od njega ništa ne treba i svom pomjesnom episkopu poručio da nije ni trebao da dolazi.

– Prema onome što za sada znamo vladika Atanasije saopštio je umirovljenom vladiki Filaretu da se javljaju razni privatnici zbog dugovanja Eparhije koja potiču iz vremena dok je njome upravljao Filaret. Episkop Atanasije je pitao i za 400.000 evra iz manastira Pribojska banja. Po onome što je stiglo do nas, vladika Filaret je umjesto odgovora svom episkopu uzvratio navodima o tome kako vladika Atanasije upravlja eparhijom – kaže izvor.

Kako se saznaje, vladika Atanasije bio je smiren i uzvratio Filaretu da nema pravo da takva pitanja uopšte postavlja svom arhijereju. Na to je Filaret oborio posuđe ali i zaoštrio retoriku vičući na vladiku Atanasija i vezujući ga za događaje koji nemaju veze sa crkvenim životom. Kada je čuo optužbe protiv sebe, episkop Atanasije je rekao smijenjenom vladiki da povuče laži koje je izgovorio, što ovaj nije učinio nego ih iznova ponavljao.

– Tada je Filaret počeo da otvorenije provocira ‘udari me’, ‘ajde udari me’. Do tuče nije došlo, ali jeste do gurnjaka – navodi izvor Blica iz Patrijaršije.

Vijest o događaju pojavila se isprva na jednom od sektaških sajtova gdje je jedan od urednika iz mileševske Eparhije. Prema saznanjima “Blica” svoju verziju u kojoj je on bez razloga napadnut plasirao je u javnost vladika Filaret i to nekoliko dana poslije događaja (tek u četvrtak). Bivši episkop učinio je to kada mu je bilo jasno da niko od prisutnih nije obavijestio medije, a da bi događaj mogao da preokrene u svoju korist. Činjenica je da je otkrivanje događaja za sektaški sajt, alarm i za Patrijaršiju ko bi mogao da bude izvor mnogobrojnih tekstova protiv patrijarha i pojedinih vladika.

Bivši vladika Filaret od jutros je iznova u medijskoj ofanzivi. On je ustvrdio “da je napadnut”, ali i da se tokom napada nije branio, niti dozivao policiju.

– Istina je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osjećam gorak ukus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i opraštam mu – navodno skrušeno ustvrdio Filaret.

Filaret je u izjavi za Novosti rekao da se sve dogodilo pred “okupljenim narodom” zbog čega je njemu “bilo izuzetno neprijatno”. Činjenica je međutim, da događaju niko od necrkvenih lica nije ni prisustvovao niti ih je bilo u konaku manastira.

Ko je vladika Filaret?

Bivši mileševski vladika Filaret svake godine od kako je smijenjen pred Sabor lobira da se vrati na vlast. On je razriješen dužnosti ne samo zbog neadekvatnog raspolaganja crkvenim novcem i maltretriranja sveštenstva.

Njemu se stavlja na teret i blud i razvrat, a o čemu su svjedočili monasi iz njegove Eparhije. Od mrtvačkih glava po kojima je ostao upamćen u javnosti tokom rata na prostoru bivše SFRJ u Filaretovoj biografiji upisan je i štrajk glađu koji nije hrišćanski čin, ali i na desetine dopisa državnim institucijama i privatnicima da mu daju novac.

Filaretu se dugi niz godina pripisivalo i politikanstvo. Tokom 2012. godine mileševski Filaret obratio se za pomoć ministru policije Ivici Dačiću. U to vrijeme bila je inicijativa među vladikama da se na saboru Filaret penzioniše. Do susreta nije došlo, ali su bliski saradnici Dačića prilikom susreta sa vrhom SPC prenijeli da im je stalo do sudbine Filareta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime