Trninić: Jedino Pelješac može ugroziti most na Savi

0

BANJALUKA – Ako ponovo između Hrvatske i BiH izbiju problemi u vezi s izgradnjom pelješkog mosta, izgradnja mosta na Savi kod Gradiške ponovo bi mogla biti u teškoćama, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

U suprotnom, odnosno ako problema ne bude, Trninić očekuje da više neće biti odugovlačenja te da će raspisivanje tendera za izvođača radova početi u avgustu.

“Kao što i vi znate, Hrvatska je završila eksproprijaciju zemljišta za prilazne puteve. Naš most uvrstili su u svoja četiri najvažnija projekta. Samo da ne bude problema zbog Pelješca, to je jedino zbog čega malo brinem”, rekao je Trninić.

Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, kaže da je i dalje uvjeren da će se most uskoro početi graditi i da je bh. strana zajedno s predstavnicima EU i Hrvatske učinila sve da projekat konačno počne.

“U cilju ubrzanja realizacije projekta zaključeno je da će se aktivnosti pripreme tenderskog dokumenta nastaviti paralelno s aktivnostima u vezi s izdavanjem građevinske dozvole. Trenutno se radi na usuglašavanju nacrta dokumentacije za nabavku građenja te raspodjela nadležnosti i obveza u pripremi javne nabavke za usluge nadzora nad građenjem predmetnog projekta. ‘Hrvatske ceste’ d.o.o. su ishodile izmjene i dopune lokacijske dozvole mosta preko Save kod Gradiške, a aktivnosti za ishođenje građevinske dozvole idu sukladno vremenskom planu i zacrtanom hodogramu s prethodnih sastanaka. Izdavanjem građevinske dozvole, koju izdaje nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, konačno se kreće u realizaciju projekta”, rekao je Jusko.

Podsjetio je da je EU iz Fonda za zapadni Balkan donirala 6,8 miliona evra, a da je naporom bh. strane taj novac sačuvan da ne bude raspoređen u druge zemlje.

Rekao je da će Radna grupa za izgradnju mosta imati naredni sastanak sredinom mjeseca, a dodao je da je i na nedavnom sastanku s Violetom Bulc, evropskom komesarkom za saobraćaj, u Sarajevu bilo govora o tom mostu te da je i EU spremna da se s tim započne.

“Lično sam zamolio komesarku Bulc da u skladu sa svojim mogućnostima podrži projekat s posebnim akcentom na finansiranje gradnje pristupnog puta prema mostu. Komesarka je dala svoju jasnu podršku”, rekao je Jusko.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime