Vozači Srpske pod budnim okom novih RADARA

0

Banjaluka – Brzinu do 320 kilometara na sat od petka na putevima Srpske kontrolišu dva nova radara koja je nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Koštali su nešto manje od 200 hiljada maraka, a spasiće mnoge živote, poručuje Milija Radović, direktor Agencije.

Danju, noću, po kiši i snijegu i bez prisustva policije radari će loviti vozače koji prekorače dozvoljenu brzinu kretanja.

“Ono što bih ja rekao za ova dva uređaja je da će oni u narednom periodu spasiti zaista mnogo života na putevima RS, na način što će veći broj učesnika u saobraćaju poštovati brzinu kretanja, a samim tim će se smanjiti i broj saobraćajnih nezgoda, a i posljedica saobraćajnih nezgoda”, kaže Radović.

MInistarstvo unutrašnjih poslova RS sada ima četiri radara ovog tipa koja su kupljena od sredstava prikupljenih od registracije vozila. Javna nabavka dva radara presretača koji se koriste u vozilima u pokretu već je završena, pa će se i oni uskoro naći na putevima Srpske, poručuju iz Agencije za bezbjednost saobraćaja. MUP Republike Srpske ide u korak sa najrazvijenim zemljama u svijetu. Nabavka dual radara jedna je od najznačajnijih investicija, poručuju iz Firme MRG Eksport Import.

“Najvažnije karakteristike ovog radara jesu to što je on fer prema svim učesnicima u saobraćaju. Za razliku od laserskog radara gdje policija pojedinačno zaustavlja jednog po jednog vozača, ovaj radar presijeca presjek puta i kontoliše sva vozila koja prođu do šest saobraćajnih traka. Znači, praktično, na putevima RS gdje god da ga postavite on će da presiječe cijeli put i da kontoliše sve vozače koji tuda prođu”, kaže Gojko Vezmar, predstavnik firme “MRG eksport-import”.

Kontorlama saobraćaja ni tu nije kraj. Vozače na podrućju Zvornika i opštine Milići očekuju nova tri stacionirana radara od sljedećeg mjesca. Strože kontole saobraćaja posljedica su većeg broja stradalih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na prethodnu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime