USKORO NAJDUŽE POMRAČENJE MJESECA U 21. VIJEKU Sa zemlje ćemo moći da vidimo i Mars

0

Za manje od 10 dana dogodiće se najduže pomračenje Mjeseca u 21. vijeku, a imaćemo priliku da izbliza vidimo i planetu Mars.

Pomračenje zemljinog satelita dogodiće se u petak uveče 27. jula, a moći će da se posmatra širom Evrope i Azije, Australije, Afrike i dijelova Južne Amerike. Stanovnici Sjeverne i Centralne Amerike ipak neće moći da vide ovu pojavu na nebu, ali će moći da je prate preko malih ekrana.

Ovo će biti druga potpuna eklipsa Mjeseca u 2018. godini, a prva se dogodila 31. januara i trajala je tri sata i 23 minuta. Ipak, samo sat i 16 minuta mjesec je bio u potpunom mraku, a ovog puta će trajati znatno duže, sat i 43 minuta, zbog čega će biti najduža u 21. vijeku, piše “RT”.

Potpuno pomračenje Mjeseca je rijetka pojava koja se događa kada se Mjesec, Zemlja i Sunce nađu na istoj liniji, a naša planeta se nađe tačno između druga dva tijela. Fenomen je poznat i kao “krvavi Mjesec”, jer dok je satelit u sijenci čini se kao da je ofarban u crvenu boju, prenosi Blic.

Da sve bude još posebnije, Zemlja će proći i između Sunca i Marsa tokom jula i septembra, a 27. jula planeta će biti u najboljoj poziciji na našem nebu od 2003. godine. Tako će nam se prižiti šansa za najbolji pogled na Mars u posljednjih 15 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime