Fizičari, gdje ste?!?

0

Fizičari u Srpskoj među rijetkim su profesionalcima koji nemaju problema da pronađu posao ili dobiju prestižne stipendije, ali u prvom upisnom roku ovog ljeta je tek troje studenata upisalo studije fizike u Banjaluci.

Sve troje su, kaže dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić, pokazali odlično znanje na prijemnom i upisalo ovaj fakultet, ali na studijskom programu fizike se nadaju da će se više mladih ljudi u Srpskoj zainteresovati za ove studije.

Prošle godine upisali su ukupno devet studenata na oba smjera zajedno – opštem i nastavnom – uprkos tome što se fakultet može pohvaliti time da studente fizike odlično priprema za doktorske studije na univerzitetima kao što je Kembridž. Osim toga, one koji završe ovaj studijski program u Banjaluci u svojim redovima žele škole, institucije, ali i kompanije, pa nezaposlenih nema.

– Već nekoliko godina vidimo trend blagog pada broja upisanih studenata, ne samo na fizici, nego na svim studijama i fakultetima. Na to utiče demografska situacija, ali i to što više najboljih studenata ide prema Srbiji i Austriji. Imamo i dalje dovoljno studenata, ali sigurno je da treba nešto i inovirati na našem opštem smjeru fizike da bismo pratili potrebe tržišta rada, zadržali interesovanja studenata, a svakako i da nam upis narednih godina ne bi došao u pitanje – ističe Trbić.

Po njegovim riječima, studij fizike jeste zahtjevan i težak, ali su i mogućnosti koje imaju oni koji ga završe velike.

– Imamo sjajne rezultate sa studentima fizike i hemije. Oni imaju odlično znanje i kvalitet, kao i prohodnost u svijetu za dalje studije. Posao u školama dobijaju gotovo po automatizmu. Nadamo se da ćemo do oktobra imati ukupno 15-ak studenata fizike, jer je i do sada neka praksa bila da se u prvom roku upiše do polovine studenata, a da se onda to još popuni u naredna dva roka – kaže Trbić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Najviše onih koji su završili fiziku u Banjaluci radi u osnovnim i srednjim školama, ali i ustanovama kao što su instituti za javno zdravstvo ili metrologiju, centrima za radioterapiju, pa čak i bankama.

– Imamo kolege koje rade, recimo, u „Hermitage Medical“ klinici u Dablinu ili kompaniji „Accenture“ u Londonu. Naši najuspešniji svršeni studenti lako dobijaju i stipendije na prestižnim svjetskim univerzitetima. Tome svjedoče i dvije doktorske disertacije, jedna odbranjena na Kembridž univerzitetu, a druga na Univerzitetu Georg-August u Gotingenu. I dvije master teze su odbranjene na važnim univerzitetima. Mogućnosti napredovanja za naše studente, zaista, nisu zanemarive – kaže profesorka fizike na banjalučkom PMF-u Snježana Dupljanin.

Jedan od onih koji su te mogućnosti iskoristili je astrofizičar Nemanja Rakić, koji je zvanje master stekao na univerzitetu u Gotingenu, a onda se vratio na matični fakultet u Banjaluci, gdje radi kao asistent.

– Najvažnija stvar koju mi naše studente naučimo jeste način razmišljanja, zbog čega imaju uspjeha u rješavanju problema u mnogim branšama – ističe Rakić.

Na listi deficitarnih zanimanja

– Studijski programi iz oblasti fizike i matematike već nekoliko godina se u Srpskoj smatraju deficitarnim. Studente koji odluče da upišu ove studije Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržava finansijski i na druge načine – podsjeća dekan Trbić.

Vlada je u 2012. godini odlučila da obezbijedi ovu pomoć, a u prve dvije godine nakon toga na fiziku je upisano nešto više studenata nego prethodnih godina. Nakon toga, međutim, broj upisanih je u blagom padu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime