NEVRIJEME SVE UNIŠTILO U Mišinom Hanu i okolini mještani ostali bez KROVA NAD GLAVOM (FOTO)

0

Sreća što sam bila kod kuće. Ne bih sada sjedila na ovoj stolici, kaže Spomenka Marić, mještanka Pezića polja, opisujući nezapamćeno nevrijeme koje je danas zahvatilo ovo mjesto na izlazu iz Mišinog Hana, nedaleko od Banjaluke.

Led, koji se ni nakon dva sata od nevremena, na 30-ak stepeni, nije otopio na veličinu manju od teniske loptice, uništio je krovove kuća i štala u cijelom naselju, sravnio sa zemljom kukuruze, “obrao” voćke…

– Sjedila sam u kući, nemoćno, i samo gledala kroz prozor kako padaju dijelovi crijepa sa kuće. Sve je počelo oko 17.30, a nakon pola sata imala sam šta i da vidim – ističe Marićeva za Srpskainfo.

Šteta se mjeri hiljadama maraka, baš kao i u svakom domaćinstvu u ovom selu, koje je uglavnom nastanjeno izbjeglicama sa Vlašića, iz Bihaća, Grahova…

– Struje nema i ko zna kada će je biti. Sad treba uzeti najlon i pokriti sve, kao za vrijeme rata. Važno je da je glava na ramenima. Steći ćemo opet sve, a ovo nas je samo podsjetilo da je od svega jača prirodna sila – kaže Spomenkin suprug Jovo.

 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
 • Foto Srpskainfo
  Foto Srpskainfo

Mještani, i oni najstariji, među kojima je i 75-ogodišnji Nikola, ne pamte da su ikada vidjeli ovako nešto.

– Malo kad na Prokop ne bude neko nevrijeme, ali ovo je bilo užasno – pričaju mještani.

I domaćinstvo Milovana Radovanovića je pretrpilo ogromnu štetu. Stakla na automobilu i traktoru su popucala, voćnjak je uništen, a od roda kukuruza i pšenice ove godine neće biti ništa.

– Čulo se da je ispucano nekih 5-6 protivgradnih raketa, ali se tada pojavio oblak koji je navukao mrak kao plašt preko sela. Ostaje nam samo da prijavimo štetu i da se nadamo pomoći – rekao je on.

I u samom Mišinom Hanu je bilo slično.

Put se zelenio koliko je bio prekriven lišćem koje je otrgnuto sa drveća, stvarajući dodatnu opasnost od proklizavanja automobilima.

Na putu je bilo više saobraćajnih patrola, koja nisu mogla da odgovore na sve pozive uznemirenih građana.

Duga noć je pred vrijednim domaćinima. Sa nevjericom gledaju u nebo nadajući se da ponovo neće pasti kiša, koja bi uništila sve i u kućama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime