ODLUKA POSLIJE KOLEGIJUMA Upitno učešće opozicije na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS o Srebrenici

0

Predstavnici opozicije u Narodnoj skupštini RS prisustvovaće u ponedjeljak sjednici Kolegijuma, ali će odluku o prisustvu posebnoj sjednici, na kojoj bi trebalo da se poništi izvještaj Vlade RS o Srebrenici iz 2004, donijeti naknadno.

Poslanik SDS Davor Šešić rekao je za Srpskainfo da će sjednici Kolegijuma u ime SDS u ponedjeljak prisustvovati poslanik SDS Nedeljko Glamočak, nakon čega će se unutar SDS i Saveza za promjene donijeti odluka u vezi sa samim prisustvom posebnoj sjednici Skupštine.

– Poslije Kolegijuma imaćemo više informacija o čemu se radi i šta je pozadina svega. Ono što je sigurno jeste da je ta sjednica i poništavanje izvještaja u svrhu predizborne kampanje i pokušaj odvlačenja pažnje s aktuelnih tema – dešavanja oko ubistva Davida Dragičevića i opet vraćanje na tu nacionalnu retoriku – rekao je Šešić.

Poslanik PDP u NS RS Perica Bundalo takođe je potvrdio da će predstavnici te partije prisustvovati sjednici Kolegijuma, te da će se naknadno, unutar Saveza za promjene donijeti odluka oko prisustva posebnoj sjednici.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Perica Bundalo

– Ostajemo pri stavu da je neophodno da Vlada, prije svega, treba da zauzme stav o tome, s obzirom na to da je 2004. Vlada i usvojila taj izvještaj. Mislim da je nepotrebno sa jednim takvim materijalom ići u NS RS, ako Vlada može da zauzme stav. Vladajuća većina ima Vladu i odgovornost i ako želi da nešto promijeni to je sasvim dovoljno. To što sazivaju posebnu sjednicu i guraju taj izvještaj u NS RS je sasvim sigurno u svrhu predizborne kampanje i skretanja tema na druga pitanja. Mislim da od toga možemo imati samo problem i štetu – rekao je Bundalo za Srpskainfo.

Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je zahtjev za zakazivanje posebne sjednice NS RS na kojoj bi trebalo da bude poništen Izvještaj Komisije Vlade RS o Srebrenici iz 2004. godine.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodik je ocijenio da bi taj izvještaj trebalo poništiti, jer je rađen pod pritiskom OHR, odnosno tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, te da je na osnovu tog izvještaja suđeno mnogim Srbima u Hagu i u domaćim sudovima.

zahtjevu za zakazivanje posebne sjednice, Dodik je priložio izvještaje Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995, kao i hronologiju rada te komisije, počev od odluke Vlade RS od 15. decembra 2003. da formira komisiju.

– Još tokom rada komisije, njeni članovi su ukazivali na zloupotrebu izvještaja, njegove proizvoljne interpretacije, ograničen mandat rada samo na bošnjačke žrtve, ukazivali na činjenicu da komisija nije istražno tijelo. Ukazano je i na činjenicu da komisija nije raspolagala bilo kakvim dokazima o krivici, kao i da nije imala mandat da se bavi identifikacijom žrtava, sa aspekta utvrđivanja uzroka smrti, te da nije ni mogla da utvrdi tačan broj žrtava – naveo je Dodik u obrazloženju.

Podsjetio je i da je Republički centar za istraživanje ratnih zločina analizirao rezultate rada Komisije i utvrdio brojne netačnosti, poput identiteta osoba koje se nalaze na spiskovima stradalih, kao i u ukupnom broju žrtava.

O datumu održavanja posebne sjednice NS RS odlučivaće skupštinski kolegijum u ponedjeljak, 23. jula.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime