PREŽIVJELI O STRAHOTAMA VATRENE BUKTINJE “U sekundi smo se našli u ŽARIŠTU, ronili smo da bismo pobjegli od DIMA I VATRE”

0
epa06908422 Firefighters and volunteers try to extinguish a wildfire raging in Verori, near Loutraki city, Peloponnese, southern Greece, 24 July 2018. As a precautionary move, authorities evacuated three communities near Loutraki and a children's camp in the Alepohori area as the fire in Kineta picked up on 24 July. The two major fires in Kineta and Kallitechnoupolis, that resulted in the death of at least 74 people, have yet to be extinguished. At Kineta, 150 firefighters were on the site with 74 firetrucks, and were being supported with firefighting planes and helicopters. EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS

Stravični požari izbili su u ponedjeljak u blizini grčke prestonice, a broj povređenih i tragično stradalih, iz sata u sat raste.

Jedan od spasenih jeste i Nikos Stavrinidis koji je za “Vašington post” ispričao kako su on i njegova supruga došli u luku Rafina da se odmore, ali i da pripreme kuću za svoju kćerku, koja je trebalo da dođe ovih dana na ljetovanje.

Boston Herald

@bostonherald

Greek forest fire survivor tells of dramatic flight, rescue http://bhne.ws/43X5j36 

– Sve se dogodilo jako brzo. Vatra je bila udaljena od nas, ali onda su krenule da lete vatrnice i u sekundi smo se našli u žarištu. Vjetar je duvao, nosio sve pred sobom. Bilo je nevjerovatno. Nikad u žviotu nisam vidio ovako nešto – objašnjava ovaj hrabri čovek.

On je dodao da je zajedno sa grupom prijatelja potrčao na plažu, a kada su uvidjeli da nemaju gdje da bježe, utrčali su u more.

– Gušili smo se od dima, dok nas je nosila jaka struja. Isti vjetar koji je širio vatru na kopnu, pravio je valove na moru. Uskoro smo se izgubili, bili smo dezorijentisani. Ronili smo koliko smo mogli kako bismo se udaljili što više od dima. Otišli smo što smo dublje mogli u more. Ali, odvukla nas je struja tamo gde je ona htjela. Nismo znali gdje se nalazimo – ispričao je Nikos Stavrinidis za “Vašington post”.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Ancient Greek World@ancientgrworld

Greek fire is evolving into a Greek Tragedy today as the fire is still going on 🔥. More than 50 people dead until now, among them children. Our thoughts with all the victims and with all those who fight bravely with the flames right now.

Nakon dva sata borbe da se održe u životu, ugledali su spas. Mali ribarski brod sa egipatskom posadom spasao je Nikosa, njegovu suprugu i prijatelje, piše Blic.

– Skočili su u more zbog nas, dali nam odjeću, napravili čaj i zagrijali nas. Bili su odlični. Hvala im – dodaje on. Međutim, dvoje ljudi koji su uletieli u vodu s njima, žena i njen sin, progutalo je more.

– Strašno je vidjeti osobu pored sebe kako se davi, a ti ne možeš da joj pomogneš. Jednostavno ne možeš – dodao je Nikos i jedva izgovorio da će “ta bol koju oseća zbog njihovog gubitka zauvek biti u njemu”.

Predsjednik Helenskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja Teofilos Rozenberg rekao je da će žrtvama požara u Grčkoj biti pružena psihološka pomoć.

Foto: Pantelis Saitas/EPA

– Pomoći ćemo rodbini žrtava požara i onima koji su vidjeli da im imovina nestaje u katastrofi. U isto vrijeme, epidemološki timovi koji sprovode terenski rad, pregledaće sva područja i ispitati ima li rizika po javno zdravlje – rekao je Rozenberg.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos saopštio je da vlada planira niz mjera koje će pomoći žrtvama požara, prenosi ANA. Ministarstvo finansija će odvojiti 20 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za pomoć zajednicama pogođenim katastrofalnim požarima, prenosi ANA.

Canakopulos kaže da će novac biti iskorišćen za saniranje štete, a da će ljudima kojima je požar oštetio kuću biti smanjen porez. Takođe će i rok za podnošenje poreskih prijava biti pomjeren za kraj septembra.

Grčku su zahvatili najgori požari u poslednjih 10 godina u kojima je do sada poginulo 74 osobe. Najgore su pogođene oblasti oko prestonice, Atine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime