Kruška, jabuka, šljiva i …PONEKI MIGRANT

0

Banjaluka – Posla u voćnjacima širom Republike Srpske ima na pretek, a voćari kubure sa nedostatkom radne snage, zbog čega raširenih ruku dočekuju rijetke berače i ne kriju spremnost da bi u naredna dva mjeseca rado angažovali i migrante kako bi bar donekle obrali slasno voće koje je rodilo kao nikad.

Poljoprivrednici poručuju da bi, osim dnevnice, ponudili i smještaj i hranu svima koji pokažu spremnost da rade u voćnjacima. Ništa lošije uslove ne nude ni oni voćari koji u ilegalnim useljenicima vide rješenje za nedostatak domaće radne snage. Međutim, nadležni uvjeravaju da migranti ne žele da beru voće u BiH, već da se dokopaju zapadne Evrope.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kaže da je spreman da angažuje migrante u svom voćnjaku.

– Ne vidim zašto bi njihovo angažovanje bilo kome predstavljalo problem, pogotovo kada se zna da Hrvatska angažuje 6.000 ljudi, čak iz Indije, koji dolaze na sezonski rad u njihove voćnjake. Ukoliko bi ti migranti htjeli da rade, čekaju ih isti uslovi kao i ostale. Dnevnica je od 35 do 40 maraka uz dva obroka, kafu, a negdje i obezbijeđen prevoz i smještaj – rekao je Dojčinović.

On je precizirao da berba kruške kreće početkom avgusta i da treba da bude završena do kraja tog mjeseca, kada počinje berba jabuke.

– Kada na red dođe branje jabuka, trebaće nam radnika kao nikada do sada. Trebaće nam više hiljada radnika za berbu koja će trajati do dva i po mjeseca – rekao je Dojčinović.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić objasnio je da ne postoje zakonske prepreke za radno angažovanje migranata u voćnjacima.

– To je formalno-pravno moguće, jer migranti nakon što uspiju da ilegalno uđu u zemlju i potom podnesu zahtjev za azil, praktično ulaze u sistem međunarodne pravne zaštite. Da ne preciziram sada i rokove u kojima moraju da budu registrovani, uglavnom im je poslije svih tih procedura dozvoljeno slobodno kretanje po BiH, a time i da idu i beru voće ukoliko to žele – kaže Mektić.

On, ipak, smatra da to migranti ne žele, jer njihov cilj nije da ostanu u BiH, ni da rade.

– Njima su cilj razvijene zapadne zemlje, a ne BiH i branje jabuka u BiH – istakao je Mektić.

Njegovo mišljenje dijeli i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, koji potvrđuje da zakonski ne postoji prepreka za radno angažovanje migranata.

– Najbolji odgovor vam je činjenica da smo mi prije nekoliko dana 93 migranta iz Bihaća koji su tamo bili pod vedrim nebom i po parkovima vratili u prihvatni centar u Trnovo, ali oni su se tu okupali, malo doveli u red i potom napustili centar i otišli za Bihać da pokušaju preći granicu sa Hrvatskom. Dakle, oni ne žele uopšte da budu ovdje, a kamoli da beru voće – kaže Ujić.

Voćar iz Kozarske Dubice Brane Kos pod zasadima kruške i jabuke ima oko pet hektara, a zbog prekomjernog roda ove godine moraće angažovati više radne snage nego inače, ali o angažovanju migranata za sada ne razmišlja.

  • Voće je rodilo i prerodilo, a u berbu krećem za dvadesetak dana. Uspio sam obezbijediti dio radne snage, a kad berba krene, u hodu ću se snalaziti. Nisam razmišljao o angažovanju migranata jer ih i nema u mom kraju, a i nadam se da će biti studenata koji su spremni da zarade sebi za džeparac. Dolaze u voćnjak svake godine pa će valjda i ove – rekao je Kos.

Manjak sezonaca

Poljoprivrednici u Srpskoj ističu da je sezonce iz godine u godinu sve teže naći, te da se rad na polju uglavnom sveo na članove domaćinstva. Prema njihovim riječima, iako mjesečna plata doseže i do 1.000 KM, motike se hvataju još jedino penzioneri i oni koji su odavno prevalili petu deceniju.

Dodaju da su nerijetko primorani da radnu snagu uvoze iz drugih zemalja, pa se u domaćim voćnjacima često mogu vidjeti građani Srbije koji orezujući voće dopunjavaju kućne budžete.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime