SRPSKO PIVO DRUGO NAJTRAŽENIJE VAN EU

0

Pivo proizvedeno u Srbiji na drugom je mjestu kada je riječ o uvozu piva na tržište EU iz zemalja koje nisu članice Unije, pokazali su podaci Evropske službe za statistiku /Evrostat/, objavljeni povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana piva.
Prema podacima Evrostata, kada je riječ o državama van EU, ispred Srbije je samo Meksiko, čije je pivo, ipak, na prvom mjestu.

Iz Meksika je u EU tokom 2017. godine uvezeno 211 miliona litara piva, što je 52 odsto od ukupne zapremine uvezenog piva na evropsko tržište van EU, dok je iz Srbije prošle godine uvezeno 46 miliona litara ili 12 odsto od ukupnog uvoza piva iz zemalja koje nisu članice Unije.

Unutar EU, u izvozu piva prednjači Holandija, sa 1,9 milijardi litara alkoholnog piva tokom prošle godine, a iza nje su Belgija i NJemačka sa po 1,6 milijardi litara izvezenog piva.

Kada je riječ o proizvođačima piva u EU, dvije trećine ovog pića dolazi iz šest zemalja članica EU. NJemačka, koje je prva na listi, u 2017. godini proizvela je 8,1 milijardu litara ili 20 odsto od ukupne proizvodnje piva u EU.

Osim NJemačke, države koje su proizvele najviše piva su Velika Britanija, Poljska, Holandija, Španija i Belgija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime