Vlada Srpske GAZI radnička prava – Mišićeva izričita u svom stavu

0

Izmjenama Zakona o štrajku, koje je Vlada RS prihvatila i uputila u skupštinsku proceduru, gaze se radnička prava i krše međunarodne konvencije, poručila je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona je za Srpskainfo rekla da će se, nakon stručne analize, Savez sindikata obratiti Međunarodnoj organizaciji rada i  upozoriti ih na situaciju u RS.

– Sporan je član koji propisuje da, faktički, poslodavac samostalno određuje šta je minimum procesa rada, odnosno koliko radnika tokom štrajka mora raditi. To se odnosi na sve javne službe, dakle i na većinu radnika i potencijalnih štrajkača u RS. Na taj način se štrajk ne zabranjuje ali se praktično obesmišljava i onemogućava. Mi smo na to upozoravali na svim javnim raspravama, podnijeli smo i temeljito obrazložili amandman na taj član, ali Ministarstvo rada je to odbilo. Nisu htjeli ni da razgovaraju o tome. Od početka je njihov stav bio isključiv: ili njihov prijedlog zakona, neokrnjen i bez ikakvih intervencija, ili ništa – kaže Mišićeva.

Ona dodaje da je Ekonomsko socijalni savjet RS odbio ovaj zakonski prijedlog, ali da ga je Vlada podržala ne obraćajući pažnju na stav socijalnih partnera.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime