Helikopterski servis RS: Augusta 119 polijeće sljedeće sedmice

0

BANJALUKA – Novi višenamjenski helikopter Augusta 119, koji je u Banjaluku stigao iz Amerike, trebalo bi da poleti sljedeće sedmice nakon završetka praktične obuke za pilote, potvrdio je za “Nezavisne” Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS.

“U toku su vježbe i praktična obuka za pilote, a nakon toga bi helikopter trebalo da počne regularno da vozi”, istakao je Kusturić.

Podsjećanja radi, helikopter je u junu u dijelovima stigao u RS, a, kako je tada rečeno, posebna namjena helikoptera je za vazdušni medicinski transport, kojih je do sada bilo više od 100, a koje će ubuduće biti lakše izvoditi u složenijim vremenskim uslovima. Kako je Kusturić tada pojasnio, novim helikopterom će moći da idu dva pilota, ali i više medicinskog osoblja.

Tada je navedeno da je s italijanskom kompanijom “Leonardo S.P.A.” potpisan  ugovor o kupovini helikoptera, a vrijednost ugovora je oko 9,3 miliona KM.

Naglasili su da je to cijena helikoptera s kompletnom dodatnom opremom, poput dizalice za spasavanje ljudi u vanrednim situacijama ili opreme za gašenje požara.

Narodna skupština RS usvojila je u aprilu prošle godine odluku o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera u iznosu više od devet miliona KM.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime