U Novu Topolu kod Gradiške dolaze Italijani da “rudare” kriptovalute

0

U Bosni i Hercegovini uskoro bi trebalo početi s radom jedno od najsavremenijih postrojenja za takozvano „rudarenje“ ili proizvodnju kriptovaluta.

Postrojenje će biti, kako piše biznisinfo, u vlasništvu italijanske kompanije “Bitmine Factory”, koja je najveća firma te vrste u Italiji. Njeno sjedište biće u mjestu Nova Topola, u opštini Gradiška.

Ova kompanija sebe već naziva „najvećim operatorom farmi (za kriptovalute) u Italiji i Bosni i Hercegovini“.

Bosnu i Hercegovinu opisuju kao prijateljsku zemlju na Balkanu koja se brzo razvija, s valutom koja je vezana za evro i sa jeftinom strujom.

Bitminer Factory je 21. jula pokrenuo proces skupljanja novca za svoje operacije u BiH. Lansiran je takozvani ICO, a riječ je o procesu u kojem bilo ko može kupiti token (žeton) i na taj način učestvovati u finansiranju operacije ove kompanije, i naravno pri tome zaraditi.

Maksimalan iznos koji kompanija na taj način namjerava prikupiti od investitora je 100 miliona dolara, a već u prvih nekoliko dana su skupljena dva miliona dolara.

Ukratko, digitalne valute su izmišljene kao način novčanih transakcija bez posrednika (kao što su banke, kompanije za kartično poslovanje, firme za transfer novca itd.).

Cilj im je da se novac prenosi širom svijeta brže i jeftinije, bez nadzora posrednika. Najpoznatija digitalna valuta je bitkoin.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime