ĆIRI-BU! – ĆIRI-BA! Formiranje vlade nacionalnog jedinstva – predizborni trik

0

Vlada nacionalnog jedinstva ponovo je tema u Republici Srpskoj, ali sudeći prema predizbornom raspoloženju stranaka, od takve vlade nakon oktobra nema ništa.

Posljednji u nizu političara koji je pomenuo ovakav vid saradnje najjačih partija u Srpskoj jeste predsjednik Pokreta Uspješna Srpska i bišvi kadar SDS iz Bijeljine Zlatko Maksimović. On smatra da bi to bilo korisno za Srbe i Srpsku u kontekstu predstojećih turbulencija na Balkanu u kojima bi valjalo biti složan, a ne posvađan i podijeljen.

Kako se nezvanično spekuliše, protiv tzv. vlade nacionalnog jedinstva ne bi imao ništa ni zvanični Beograd, koji je u nekoliko navrata pokušao da pomiri dva zaraćena stranačka bloka u RS oko ključnih nacionalnih pitanja u BiH.

Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže za Srpskainfo da će ova stranka, nakon izbora, formirati vladu sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima DNS i SP. Dodaje da će ta vlada, prema svim istraživanjima javnog mnjenja, imati komotnu skupštinsku većinu.

Foto: Twitter/Radovan Kovačević

– Nebrojeno puta smo pozivali SDS na saradnju. Poznato je da je u aktuelnom mandatu predsjednik Republike u nekoliko navrata pozivao predstavnike Saveza za promjene na sastanke po pitanjima od nacionalnog značaja, a oni su to ignorisali i odbijali da se pojave. Pri tome su se redovno odazivali na sve sastanke Bakira Izetbegovića. Time su pokazali svoj odnos prema RS i mi to smatramo apsolutno neodgovornim – kaže Kovačević.

Potpredsednik SDS Kostadin Vasić nema dilemu – ako se njega bude pitalo, od vlade velike koalicije u Srpskoj neće biti ništa. Vasić dodaje da na tu temu nikada nije bilo razgovora, ni na kom nivou.

– To predlažu ljudi koji trenutno žele da se dodvore biračima, kako bi uzeli glasove, a poslije toga se prodaju kao što su se i prošli put prodali. Neću nikoga da imenujem. Naravno da niko nikada u SDS, a vjerujem ni u drugim partijama, nije pričao ni o kakvoj vladi nacionalnog spasa. Šta mi ovdje spasavamo i od koga? Da li spasavamo sami sebe zato što smo izgubili birače? To je suština tih političkih spinovanja koje ne vode ničemu – zaključuje Vasić.

Predsjednik NDP Dragan Čavić, koji u SzP slovi za potencijalnog premijera Srpske, kaže da je vlada nacionalnog jedinstva teoretski moguća, ali da je u praksi malo izvjesna.

– Mislim da su od nje mnogo izvjesniji masovni pojedinačni transferi nakon izbora, u mnogo većem obimu nego 2014. To je eskaliralo na lokalnim izborima dvije godine kasnije, a najbolja ilustracija je Banjaluka gdje su 11 od 33 odbornika promijenili stranke. Trećina. Svelo se na princip “ko nabije, taj dobije”. Taj princip je primjenjiv u svim postizbornim periodima i svaki put sve više – ocijenio je Čavić za Srpskainfo.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaje da je NDP uvijek za konsenzus političkih faktora oko ključnih ekonomskih i socijalnih pitanja, ali da takav dogovor ne smije biti u funkciji promocije bilo koje stranke.

– Ne možemo da se glođemo oko ključnih ekonomskih i socijalnih pitanja koja se tiču svakog građanina, bez obzira za koju stranku glasa. Ali, ne mislim da je stanje u društvu takvo da bi vlada nacionalnog jedinstva uopšte bila potrebna. Ona se u pravilu konstituiše u okolnostima u kojima postoje esktremno izražena vjerovatnoća da se na neke političke izazove nože odgovoriti samo vladom jedinstva. Takvi izazovi u zemlji kakva je BiH jedino se mogu desiti izvana – smatra Čavić.

Vukojević: Predizborni trik

Komunikolog Borislav Vukojević misli da je formiranje vlade nacionalnog jedinstva kod nas još nemoguće i da su takve priče više predizborni trik.

– Da bi se formirala nacionalna vlada potreban je konsenzus oko najvažnijih pitanja i prije izbora, što kod nas ne postoji. Ona bi možda bila moguća u drugačijem političkom sistemu, ali ovako gdje postoji entitetski i državni nivo – mislim da nema šanse. Dokaz toga je nejedinstvo trenutnog saziva na nivou BiH, gdje su SNSD i SDS na potpuno suprotnim pozicajama. Priča o “turbulentnom” Balkanu je takođe spin, jer je na ovim prostorima uvijek nekakva “krizna” situacija – zaključuje Vukojević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime