Bura zbog Bajage: “Rat je prošao, od Hrvatske prave džamahiriju”

0

Vijest da su se hrvatska udruženja veterana pobunila protiv nastupa srpskog pjevača na Danima piva u Karlovcu i da su sprečili održavanje koncerta brzo se raširila

To piše zagrebački portal “Indeks” o “zabranjenom” nastupu Bajage u Karlovcu.

Hrvatski medij pitao je Zagrepčane šta misle o takvoj odluci, imaju li nešto protiv nastupa srpskih pjevača u Hrvatskoj i smatraju li da bi branitelji trebalo da imaju uticaj na kulturna dešavanja.

“Kao prvo bez teksta sam, kao drugo već sam ljuta. Ovo mi je prvi dan u Zagrebu nakon dvije godine i dobijem ovakvu informaciju. A nedavno je bio problem i u Splitu s Hladnim pivom. Prave nam od države džamahiriju, zato se i selimo”, rekla je jedna emigrantkinja u posjeti domovini.

“Scena bi trebalo biti scena, a ne da se politika miješa u to. Neka svira ko god hoće i gdje hoće. Samo da nije baš na nacionalnoj bazi”, rekao je jedan mladić.

“Ja mislim da svako ima svoj krug koji ga podržava, a oni kojima to smeta ne moraju ga doći slušati”, kaže jedna Zagrepčanka.

“Naši nastupaju u Srbiji, pa čemu onda uopšte gledati na to koje je neko nacionalnosti”, mišljenje je jedne djevojke.

“Nisam ni za kakve zabrane, ni Tompsona, ni Bajage, ni bilo koga drugoga”, rekao je jedan gospodin koji je u startu naglasio da je njemu kao katoliku tolerancija najvažnija vrednost.

Oko uticaja branitelja, mišljenja su podijeljena.

“Ja mislim da branitelji u našem društvu imaju previše uticaja na sve”, rekao je jedan čovjek, dok je njegova sugrađanka imala drugačije mišljenje: “Ja mislim da da, zaslužili su.”

“Mislim da ne. Rat je davno prošao, sad bi trebalo biti mira”, bilo je još jedno mišljenje.

“Njih ne treba pitati jer im tako dajemo preveliku moć. Hoće li oni onda odlučivati šta će djeca učiti u školi?”, zapitao se jedan građanin.

“Ne. Neka se drže rata, neka se drže prošlosti, neka budu ono što jesu – branitelji, a ne da se miješaju u stvari koje nemaju veze s njima. Kažem to s poštovanjem prema njima, i moj je otac bio branitelj”, rekao je jedan mladić.

“Definitivno ne. Oni jesu nama nešto dali, ali sad mi imamo male plate jer oni imaju velike penzije”, bilo je još jedno mišljenje.

“Bitno je da imamo šta jesti, a ne da branimo stalno nešto. Nemamo mi šta više da branimo”, zaključio je jedan Zagrepčanin, piše “Indeks“.

Uprkos najavama iz aprila da će Bajaga nastupiti na manifestaciji “Dani piva” u Karlovcu, u zvaničnom programu na veb sajtu izostalo je ime srpskog izvođača.

Menadžer “Bajage i Instruktora” Gane Pecikoza demantuje da su uopšte zakazali koncert u Karlovcu.

Hrvatski mediji su ranije došli do nezvaničnih saznanja da je koncert Bajage otkazan zbog pritiska hrvatskih branitelja.

Na početnoj stranici zvanične veb prezentacije ove manifestacije, umjesto Bajage je za 3. septembar najavljen nastup hrvatske grupe “Hladno pivo”.

Međutim, na početnoj strani veb sajta “Dana piva” u Karlovcu i dalje stoji video snimak objavljen na “Jutjubu” aprila ove godine u kojem je Bajaga predstavljen kao dio programa. Ovom video snimku može se pristupiti isključivo preko veb sajta manifestacije, a ne pretragom na “Jutjubu”.

Pod kategorijom “novosti” na ovom veb sajtu nalazi se i vest od 27. aprila – “Objavljena imena glazbenika za 2018. godinu!” – u kojoj se navodi da će Bajaga nastupiti četvrtog dana ove manifestacije u Karlovcu.

Čak se i u video snimku objavljenom na “Jutjubu” prije samo dva dana nalazi najava za nastup srpskog izvođača.

Sudeći po dostupnim informacijama na veb sajtu manifestacije otkazivanje Bajaginog nastupa jedina je promjena u ovogodišnjem programu.

Razlog ove izmjene je, prema nezvaničnim saznanjima radija “Mrežnica”, a što je preneo hrvatski portal index.hr pritisak udruženja hrvatskih veterana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime