DIVLJE DEPONIJE GUŠE SRPSKU Stare dušeke i smeće komšiji POD PROZOR

0

Gotovo da ne postoji grad, opština, naselje, selo, ulica u Republici Srpskoj koji već godinama ne kubure sa problem nepropisnog odlaganja otpada i divljih deponija.

Osim što je ružna slika i prilika, poseban je ekološki problem zbog zagađenja životne sredine. Divlje deponije u manjim ili većim količinama su veoma česti prizori pored glavnih saobraćajnica, u šumama, rijekama…

Svakodnevni su i prizori da pojedini građani koji žive u stambenim zgradama, iako znaju da je to nezakonito, ostavljaju kabasti otpad pored ili čak u kontejnere za kućni otpad.

To je naročito vidljivo u najvećem gradu Srpske, a takav otpad radnici „Čistoće“ odvoze po nalogu gradskih službi koja to dodatno plaća novcem svih poreskih obveznika.

Pojedini kažu da je grad bio čistiji dok „Čistoća“ nije bila privatizovana i da je tada kabasti otpad odvožen češće. Sada je takvu vrstu otpada moguće odložiti u namjenske kontejnere samo dva puta godišnje, na proljeće i jesen. Sve ostalo se plaća i jedna tura kamina košta u prosjeku 160 maraka.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Banjaluka Petar Biličar za Srpskainfo kaže da mu je jedan od najvećih problema i izazova kabasti otpad. On dodaje da se veoma često dešava da nesavjesni građani iz grada, nakon što renoviraju stanove, sav šut i otpad odvezu nekoliko kilometara u predgrađe svojim sugrađanima pred nos.

– Mi više nemamo drugog rješenja već da krenemo sa represivnijim mjerama. Nabavili smo dvije mobilne kamere koje ćemo postavljati na određene lokacije i tako pokušati da riješimo najveće divlje deponije u gradu – objašnjava Biličar.

Osim toga, kako kaže, Grad planira da se ove godine prijavi na konkurs Fonda za zaštitu životne sredine za izgradnju reciklažnog dvorišta.

Slična situacija je, manje više, i u ostalim sredinama. Međutim, kako kažu građani u Trebinju, u posljednjih nekoliko godina znantno su smanjene divlje deponije. Ono što je njihova prednost jeste da nadležni svakog četvrtka odvoze kabasti otpad iz namjenskih kontejnetra koji se nalaze na nekoliko lokacija.

U Zvorniku kažu da su značano smanjili divlje deponije izgradnjom regionalne deponije u ovom gradu, ali ne i iskorijenili. Lokalci se žale i na smeće u Drini.

U Ministarstvu ekologije kažu da je organizovanim sakupljanjem otpada u RS obuhvaćeno samo oko 64 odsto domaćinstava. Takav otpad odlaže se na opštinske deponije koje, kako ističu, većinom ne zadovoljavaju osnovne uslove. Na području RS koriste se 43 opštinske deponije.

Kroz Projekat “Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom”, koji se finansirao kreditom Svjetske banke, uz sufinansiranje Vlade RS, izgrađene su četiri regionalne sanitarne deponije, a čime sanirane i zatvorene 54 divlje deponije.

Narodna skupština RS jednoglasno je sredinom prošle godine usvojila Strategiju upravljanja otpadom za period 2017 – 2026.

– Očekujemo da Plan upravljanja definitivno razradi modele i najbolje lokacije za zbrinjavanje otpada, s obzirom na relevantne faktore, a prije svega načelo izbora najpogodnije opcije za životnu sredinu i načelo blizine i zajedničkog pristupa upravljanju otpadom – kažu u resornom ministarstvu.

Prijetnja po zdravlje

Na divljim deponijama, kojih u BiH ima više od 1.000, godišnje završi najmanje 100.000 tona otpada i nusproizvoda životinjskog porijekla.

Odlaganje otpada na ovaj način predstavlja veliki rizik po zdravlje ljudi i životinja, te životnu sredinu, jer se nisu uništili uzročnici zaraznih bolesti koji kruže u prirodi.

Već godinama unazad česti su prizori plutanja uginulih  konja i krava rijekama, dok u mnogim prigradskim naseljima njihova trupla završavaju u neposrednoj blizini kuća.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime