Basnoslovna ZARADA NA GLUPOSTIMA: Možda su neke od ovih ponuda KOMIČNE, ali pune kućni budžet

0

“Prodajem kuću na klizištu, nije puno prešla“, poznata je šala na račun oglasa za kupoprodaju. Ipak, mnoge “ozbiljne” ponude na internet oglasnicima zvuče jednako komično.

Tako najveći internet oglasnik u BiH vrvi od ponuda “čudesnih” čajeva koji liječe sve i svašta, preparata za mršavljenje, od šejkova sa “potpisom” estradnih zvijezda, do dozera za istiskivanje zubne paste, naočara za žurke i za dobro raspoloženje, horor maski, “špijunskih spravica” za praćenje bližnjih, prisluškivanje ili prepisivanje na ispitima, rastjerivača krtica iz bašti, u raznim varijantama i cijenama koje se kreću od 30 do 150 KM.

Na cijeni su i retro stvarčice, pa i ordeni i odlikovanja. Tako je upravo aktuelna oglas u kojem jedan, očigledno kolekcionar traži ordenje.

– Uzimam sva odlikovanja SFRJ, Jugoslavije, Crne Gore, Austrougarske i sva svjetska odlikovanja po cijeni do 10.000 KM. Najbolje plaćanje, besplatna procjena i dolazak na adresu – naveo je ovaj kolekcionar.

Meteoriti

Ipak, naveća je ponuda raznih meteorita – kamenčića pristiglih pravo iz svemira, koji se prodaju po cijeni od 15 KM, do tajanstvenih “po dogovoru”, iza čega se može skrivati pozamašna suma. Tako je jedan oglašivač, na pitanje “Zašto tvrdite da je taj kamen baš iz svemira, ko je utvrdio da je to meteorit”, odgovorio: “A zašto vi tvrdite da nije, da niste ekspert za svemir”!

Prodaja “meteorske prašine” nije od juče. Tako je Ljuban Vila (39), građevinac iz Prijedora, još prije šest godina prodavao za 2.500 evra kamen, za koji je bio ubijeđen da je u njegovo dvorište sletio – iz svemira.

Vila je tada za “EuroBlic” tvrdio da je kamen veličine šake, težak više od pet kilograma, “sto posto meteorit”.

– Našao sam ga prije 30 godina, dok sam se igrao. Nevjerovatno je tvrd, razbio sam čekić dok sam odlomio parče. Odnio sam ga u rudarsku laboratoriju u Ljubiji i rekli su mi da ne mogu utvrditi od čega je. Dakle, jasno je da je to meteorit – rekao je tada Ljuban.

Njegove ponude više nema na internet oglasniku, pa se očigledno našao kupac.

Iskorištena žvaka

Da prodaja budalaština na internet oglasnicima nije naš specijalitet, pokazuje i iskustvo iz SAD. Kako je objavio “Indipendent” preko najvećeg svjetskog oglasnika, i to za basnoslovne sume, prodavni su i takve stvari kao što je stari, bajati sendvič sa likom Bogorodice, koji je dostigao cijenu od 28.000 dolara, ili “duh u tegli” prodat za 55.000 dolara.

Jedna Amerikanka uspjela je za 14.000 dolara prodati korištenu žvaku, za koju tvrdi da ju je na  jednom koncertu ispljunula Britni Spirs.

Kako prenose hrvatski mediji, jedan Amerikanac je uspio da proda 67 kamena “ljubimaca” i na njima zaradi 1.800 dolara.

Ipak, jedan drugi Amerikanac koji je prodavao “smisao života” nije prošao baš najbolje – dobio je svega 3 dolara i 70 centi.

Jedna djevojčica je čak pokušala da proda svoju baku, opisujući je kao dobru, meku i nježnu ali “prilično dosadnu”, ali je njen oglas skinut sa internet oglasnika.

Cjenovnik u BiH

Meteorit iz svemira ………… od 15 do 5.000 KM

Lažni pištolj, a izgleda kao pravi ………… 50 do 70 KM

Horor maska – kao zombi sa kosom ………… 25 KM

Sat za prepisivanje i špijuniranje ………… 50 do 180 KM

Naočari za parti ………… 10 KM

Ordeni i odlikovanja ………… od 20 do 10.000 KM

Cjenovnik u SAD

Sendvič s likom Bogorodice ………… 28.000 dolara

Kamen “ljubimac” ………… 20 do 30 dolara

Žvaka koju je ispljunula Britni Spirs ………… 14.000 dolara

Duh u tegli ………… 55.000 dolara

Smisao života ………… 3,7 dolara

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime