PROŠLA JE DECENIJA Čavić se prisjetio kako je 2008. ostao bez olimpijskoj zlata

0

Disciplina 100 metara delfin stilom na ‏Igrama u Pekingu vječno će biti pamćena zbog pitanja “Ko je, zapravo, zaslužio zlato – Milorad Čavić ili Majkl Felps?”. Ta čuvena trka dogodila se baš na današnji dan, prije tačno deset godina.

Golim okom posmatrano, Čavić je prvi stigao do cilja. Ali, zvanični mjerač vremena, “Omega” je pobjedu, time i zlatnu medalju, dodijelila Amerikancu, najtrofejnijem plivaču svih vremena. Evo kako je tu odluku svojevremeno objasnio Kristof Bertod, generalni menadžer pomenute komapnije:

– Postoji velika, velika, velika razlika između dodirivanja ploče (kojom se mjeri vrijeme dolaska do cilja) i njenog aktiviranja guranjem. Sigurno je, a to snimak potvrđuje, da je Čavić pipnuo ploču prije Felpsa, ali on je ka ploči ‘klizio’ kroz vodu, dok je Felps ploču ‘napao'… a razlika između njih je stvarno bila jedna stotinka. Svi pokazatelji našeg sistema to pokazuju”.

Ovo je dnimak završnice te antologijske trke, i to iz četiri ugla.

Šta god ljubitelji sporta mislili o tome ko je zaslužio zlato, trkanje kroz vodu od tog dana više nije posmatrano kao “ko je najbrži na toj i toj distanci” već, “ko je najbrži, a potom i snažno pritisne ploču”, piše Blic. Sada, tačno deceniju kasnije poslije tog čuvenog okršaja 16. avgusta 2008, Milorad Čavić ovako gleda na pomenuti događaj u finalu Olimpijskih igara u Pekingu:

– Tačno deset godina je prošlo otkako se to desilo. Stiv Prefontejn je jednom rekao ‘Trka je umjetničko djelo u koje ljudi mogu da gledaju i da ih to umjetničko djelo pogodi na onoliko načina, na koliko je to ljudski um sposoban da shvati’. Volio bih da mislim da je cijeli plivački svet (i više od njega!) osjetio u tom kratkom trenutku sve emocije koje su ikada postojale. Svi mi vapimo za tim da budemo priznati, poštovani i pamćeni od naših kolega i… Ponosan sam što će me pamtiti po bitki koju sam vojevao na ovaj dan 2008.! – poručio je nekadašnji plivač.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime