SCENE KAO IZ HOROR FILMOVA “Mama nešto pucketa”, a onda se pola kuće srušilo

0

Žitelji stanova u Dositejevoj broj 11 u Novom Sadu morali u srijedu popodne da bježe iz svojih domova jer su im se obrušili zidovi nakon što je investitor koji gradi zgradu na susjednoj parceli krenuo sa kopanjem temelja.

Izvođač radova “Euroinvest” je krenuo sa rušenjem kuće na broju 9, iako je investitoru “Astra planu” građevinska dozvola za ovaj posao odbijena.

Kao na filmu

Nekoliko porodica koje su živjele u srušenoj kući pored preplašene su i ljute, kažu da su bukvalno spasavali živu glavu.

– Rekli smo mu da će se ovo desiti i da ništa ne radi jer će se naša stara kuća srušiti. Ali nije nas slušao. Tako smo juče doživili scenu iz filmova, ležali smo i odjednom je zid čitav zid stana počeo da se ruši. Nestalo nam je pola kuće. Istrčali smo iz domova u panici, na sreću niko nije stradao – kaže jedna od stanarki.

– Kćerka mi je bila tu, ležala kod tog zida, i poslala mi poruku, “mama počinje da pucka zid”, i poslala mi je slike maltera – ispričala je još jedna stanarka Dositejeve.

Neke scene podsjećaju na scenarije horor filmova:

– Zid je počeo da pucketa, pola sata je pucketao, onda je počeo da se odvaja, milimetar po milimetar, i plafon je počeo da pucketa. Za nekih tri sekunde je pao cijeli zid – ispričao je još jedan očajni stanar.

Foto: R. Getel/RAS Srbija

Niko ne zna gdje će sada

Kako dodaje, trenutno niko ne zna gdje će da ih smjeste i kako će nastaviti svoje živote, privremeno su smješteni u hotelima “Panorama” i “Vojvodina”.

Ubrzo nakon incidenta došle su građevinska i komunalna inspekcija, kao i policija, pa je ulaz u otešećenu kuću je zapečaćen.

Grad i investitori su sinoć obezbijedili smještaj u hotelu oštećenim porodicama, a investitor se na zajedničkom sastanku sa stanarima obavezao da će uskoro naći privremene stanove za žitelje porušene kuće, a do tada će da budu u hotelima.

Investitor se pravda da mu nije jasno kako se to desilo

Planirano je da se napravi zgrada od dva sprata sa prizemljem sa 29 stanova. No kako “Astra plan” nije priložila Geomehanički elaborat, niti Projekat pripremnih radova  koji se odnose na uklanjanje postojećih objekata, u zaključku Gradske uprave za urbanizam građevinska dozvola im je odbijena.

– Trenutno smo na lokaciji su Dosijtejevoj sa inspektorima, predstavnicima grada i stanarima te dogovaramo kako ćemo dalje riješiti ovu situaciju, odnosno zbrinuti ljude na adekvatan način. Kako je došlo do rušenja sada ne mogu tačno da vam kažem, pretpostavljam da je sve bilo trulo na toj kući pa se od vibracija izazvanih bagerom srušilo – izjavila je investitorka iz “Astra plana” te dodala da sve dozvole za gradnju imaju, prenosi Blic.

Nema dozvolu

Međutim kako smo nezvanično saznali iz Grada, dozvole za građenje još nema, pa su “Astra planu” stopirani dalji radovi na ovoj parceli.

Vladimir Stojković član gradskog veća za komunalne poslove kaže da je inspekcija dobila prijavu u sredu oko 18 časova, te da su sve gradske strukture izašle na lice mjesta i pružile neophodnu pomoć građanima.

Kako kaže kada je došao na mjesto incidenta zatekao 20 građana ispred urušene kuće, 12 odraslih i osmoro djece.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime